Curtea de Apel a Turciei a ordonat, miercuri, eliberarea scriitorului şi jurnalistului Ahmet Altan, a anunţat unul dintre avocaţii acestuia, la o zi după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a afirmat că încarcerarea lui timp de peste patru ani i-a încălcat drepturile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Altan, în vârstă de 71 de ani, se află în închisoare din septembrie 2016, fiind reţinut sub acuzaţiile că a răspândit mesaje subliminale legate de tentativa de puci, în timpul unei emisiuni la televiziune, precum şi artocole în care a criticat guvernul.

Acesta a negat acuzaţiile, despre care a afirmat că sunt motivate politic.

Altat a fost condamnat în 2018 la închisoare pe viaţă fără posibilitatea de a fi eliberat condiţionat, pentru tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale, dat decizia a fost inversată de Curtea de Casaţie, cea mai importantă curte de apel din Turcia.

Altan a fost apoi rejudecat şi condamnat la peste 10 de ani de închisoare pentru susţinerea un ei organizaţii teroriste. A fost elibrat pentru scurt timp, pentru timpul deja petrecut în închisoare, dar rearestat ulterior, după obiecţia procurorului.

Curtea de Casaţie a inversat miercuri ce-a de-a doua condamnare împotriva sa, a anunţat avocatul Veysel Ok, adăugând că Altan ar trebui să fie eliberat datorită timpului petrecut în închisoare.

Ok, care a apelat la CEDO în favoarea lui Altan, a mai spus că se aşteaptă ca acesta să fie eliberat miercuri.

Cazul lui Altan a fost unul considerat drept un simbol al măsurilor de combatere a dizidenţilor de către preşedintele Tayyip Erdogan, după tentativa de puci. Ankara a afirmat că măsurile sunt necesare având în vedere riscurile de securitate cu care se confruntă Turcia.

Turcia l-a acuzat pe clericul musulman Fethullah Gulen de organizarea puciului. Gulen, care trăieşte în exil în Statele Unite, din 1999, neagă implicarea sa în puci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.