Curtea Constituţională din Germania a afirmat, vineri, că preşedintele ţării nu poate semna legea care ratifică Fondul de Redresare al Uniunii Europene până când nu analizează un apel de urgenţă împotriva planului de investiţii finanţat prin imprumuturi, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comunicatul Curţii Constituţionale, publicat după ce ambele camere ale Parlamentului au ratificat legea în această săptămână, nu oferă un interval de timp în care poate fi aşteptată o decizie legală.

Oponenţii planului de redresare al UE, inclusiv partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) şi un grup numit Alianţa de voinţă a cetăţenilor, susţin că acesta încalcă tratatele europene prin permiterea împrumuturilor comune de către statele membre.

Ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, susţinător al proiectului, a declarat că Fondul marchează primul pas către o ”uniune fiscală” în care statele membre vor transfera mai multe competenţe la Bruxelles în afara bugetelor naţionale.

Cinci reclamanţi au depus vineri o plângere la instanţa de top din Germania împotriva fondului UE, a declarat anterior un purtător de cuvânt al curţii.

"Astăzi a fost depusă o contestaţie de urgenţă şi o plângere constituţională", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a declarat că este încrezătoare că legea în cauză, numită Hotărârea privind resursele proprii, va rezista în faţa instanţei germane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.