Statul New York va cere tuturor spitalelor să constituie stocuri de echipamente de protecţie personală aferente unei perioade de 90 de zile, astfel încât să fie pregătite pentru o nouă epidemie, după ce statele americane s-au confruntat cu deficite de echipamente în timpul crizei coronavirusului, a anunţat duminică guvernatorul Andrew Cuomo, afirmând că lipsa acestora reprezintă o problemă de securitate naţională, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cuomo a spus că eforturile de procurare a măştilor din China, în condiţiile concurenţei dintre ţări pentru echipamente medicale, au fost ”ineficiente”, el avertizând faţă de dependenţa de China pentru echipamente de bază.

”Să apelăm la China pentru echipamente de protecţie personală? Ia gândiţi-vă la asta – nu am putut să le obţinem în ţara noastră. Am început să producem propriile echipamente în acest stat”, a afirmat Cuomo la un briefing de presă.

”În opinia mea este o problemă de securitate naţională. Trebuie să putem să obţinem măşti şi combinezoane şi orice alte materiale medicale avem nevoie, pentru ca această ţară să poată avea un sistem de asistenţă medicală în timpul unei urgenţe”, a spus Cuomo.

În opinia sa, ”Nu poţi fi dependent de China pentru a avea echipamentele de bază necesare pentru a salva vieţi în Statele Unite, la asta s-a ajuns.

Cuomo şi-a exprimat frustrarea că statele Massachusetts şi New York au depins de  miliardarul Robert Kraft, proprietarul New England Patriots, care a trimis un avion privat în China pentru a procura măşti.

”Aşa gestionăm o pandemie globală? Trebuie să îl sun pe dl Kraft şi să spun puteţi să îmi faceţi o favoare, dl guvernator Baker, dacă tot merge avionul, puteţi să luaţi nişte măşti pentru mine? A întrebat retoric Cuomo.

Ca reacţie, statul New Ytork înfiinţează un consorţiu regional pentru achiziţii, cu şase state din nord-est, pentru achiziţia de echipamente de protecţie personală, teste, ventilatoare şi alte echipamente medicale, pentru a reduce concurenţa între state şi preţurile.

”Practic creăm un sistem medical public de facto. Nu putem să ne descurcăm de la zi la zi în această căutare zilnică nebunească pentru mutarea măştilor acolo unde este nevoie de ele”, a explicat acesta.

Guvernatorii statelor New Jersey, Connecticut, Pennsylvania şi Delaware au participat la conferinţa de presă a lui Cuomo, pentru a discuta despe cum comenzile comune pentru echipamente vor ajuta la scăderea preţurilor echipamentelor.

Statele Massachusetts şi Rhode Island vor fi incluse a rândul lor în planul de achiziţii. Toate cele şapte state au stabilit să îşi coordoneze măsurile de relaxare a restricţiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.