Ceremonia învestirii lui Joe Biden drept al 46-lea preşedinte al Statelor Unite se desfăşoară miercuri, în condiţii dure de securitate, după violenţele de la Capitoliu, soldate cu cinci morţi, prin care susţinătorii lui Donald Trump au încercat să împiedice certificarea rezultatului alegerilor de la 3 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instalarea democratului la putere - într-o zi pe cât de aşteptată, pe atât de temută, din cauza unor ameninţări la adresa securităţii - se desfăşoară fără spectatori, din cauza pandemiei covid-19, care afectează violent Statele Unite şi în contextul unei securităţi sporite.

Cu o săptămână înainte de acest eveniment, zona Capitoliului şi întregul centru al capitalei americane arătau ca şi cum se aflau sub asediu.

Mii de militari din cadrul Gărzii Naţionale - aramata americană de rezervă - au fost desfăşuraţi, iar miercuri, în total 25.000 de militari rezervişti vor proteja o largă ”zonă roşie” - de la Capitoliu, unde Joe Biden şi Kamala Harris vor depune jurământul, şi până la Casa Albă.

MARŢI, JOE BIDEN SOSEŞTE LA WASHINGTON

În pofida acestei atmosfere apăsătoare, mai multe evenimente urmează să aibă loc, cu toate acestea, în marja instalării la putere a democratului.

Joe Biden pleacă marţi din Delaware, unde se află reşedinţa sa, către Washington. Această deplasare începe la o bază militară din acest stat, situat în estl ţării.

După ce soseşte în capitală, Joe Biden participă împreună cu Kamala Harris la o ceremonie în memoria morţilor din cauza covid-19 - 399.000, porivit ultimului bilanţ.

În afară de măsurile drastice de securitate, Washingtonul se pregăteşte de ”Ziua Z”.

Pe espalanada National Mall, un parc mare situat în faţa Congresului, unde americanii vin de obicei să asiste la învestirea noului preşedinte, sute de mii de steaguri americane au fost instalate, în locul publicului, care nu poate fi prezent din cauza pandemiei.

MIERCURI, LA 6.30 (13.30, ORA ROMÂNIEI), TRUMP PLEACĂ DE LA CASA ALBĂ

Donald Trump a anunţat în urmă cu câteva zile că nu va asista la învestirea succesorului său.

Astfel, pentru prima oară în istorie - din 1869 -, preşedintele în exerciţiu va pleca de la Casa Albă, către ora locală 6.30 (13.30, ora României), nu către National Mall, ci către baza militară Andrews, în statul vecin Maryland.

De la baza Andrews, el se va duce la reşedinţa sa privată, Mar-a-Lago, în Florida. El urmează să sosească la Mar-a-Lago miercuri, la ora locală 11.00 (18.00, ora României).

Presa americană scrie că Donald Trump ar fi cerut onoruri militare la plecarea de la reşedinţa prezidenţială - însă Pentagonul i-ar fi refuzat această solicitare în weekend.

O ceremonie, ar urma să fie organizată, cu toate acestea, la baza militară Andrews, potrivit surselor citate.

”Corpul drapelului, fanfara militară, 21 de focuri de armă şi covorul roşu sunt avute în vedere la acest eveniment, pentru moment”, scria pe Twitter, la 15 ianuarie, jurnalistul CNN, Jim Acosta.

MIERCURI, LA 11.00 (18.00, ORA ROMÂNIEI), SOSESC PRIMII INVITAŢI LA ÎNVESTIREA KAMALEI HARRIS

Începând de la ora locală 11.00 (18.00, ora României), invitaţii şi funcţionari de la Capitoliu sosesc la ceremonia învestirii.

Între aceşti invitaţi se vor afla fostul preşedinte democrat Barack Obama, al cărui vicepreşedinte Biden a fost două mandate, fostul preşedinte republican George W. Bush şi Mike Pence, vicepreşedintele lui Donald Trump.

Joe Biden soseşte câteva minute mai târziu, împreună cu soţia sa, Jill.

În acest moment începe ceremonia, iar Lady Gaga va interpreta imnul naţional.

Câteva minute mai tărziu, Kamala Harris va fi învestită vicepreşedintă şi va deveni în mod oficial prima femeie care va ocupa acest post.

Ea va depune jurâmântul în faţa judecătoarei Sonia Sotomayor, la rândul său prima femeie de culoare la Curtea Supremă.

MIERCURI, LA 12.00 (19.00, ORA ROMÂNIEI), JOE BIDEN DEVINE OFICIAL PREŞEDNTE

Exact la prânz (19.00, ora României), Joe Biden urmează să fie învestit în mod oficial al 46-lea preşedinte al Statelor Unite.

El va depune jurământul în faţa judecătorului John Roberts de la Curtea Supremă.

Noul preşedinte va susţine un discurs de învestire, după ce a depus jurământul, iar apoi va semna primele documente prezidenţiale, la Capitoliu.

În paralel, Senatul intră în sesiune, iar destituirea lui Donald Trump, în pofida plecării sale de la Casa Albă, va intra pe ordinea de zi.

Imediat după ce depune jurământul, Joe Biden îlcedează scena lui Jennifer Lopez, care va interpreta mai multe cântece.

PRIMA DEPLASARE A LUI BIDEN ŞI HARRIS

După trecerea în revistă a trupelor, preşedintele şi vicepreşedinta se duc la Cimitirul Naţional de la Arlington, unde, în compania lui Barack Obama şi George W. Bush, vor depune flori la Mormântul Soldatului Necunoscut.

Ei se întorc, apoi, la Casa Albă unde Joe Biden va fi prezentat escortei sale prezidenţiale, alcătuiră din reprezentanţi ai tuturor corpurilor armatei americane.

CELEBRATING AMERICA

Difuzat în prime time, programul Celebrating America, prezentat de către actorul Tom Hanks, va încheia această zi, la ora 2.30.

În afara discursurilor lui Joe Biden et Kamala Harris, mai mulţi artişti urmează să cânte, între care Ant Clemons, Jon Bon Jovi, Demi Lovato şi Justin Timberlake.

La o zi după învestire, preşedintele Biden şi vicepreşedinta Harris vor asista la o slujbă tradiţională, împreună cu familiile lor, la Catedrala Naţională de la Washington.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.