Preşedinta Maia Sandu ar câştiga următoarele alegeri prezidenţiale, iar partidul său, PAS, ar ieşi pe primul loc la alegerile parlamentare, dar fără să aibă majoritate, dacă duminica viitoare ar fi organizat un scrutin în acest sens, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de Institutul de Politici Publice de la Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, partidul de guvernământ, Acţiune şi Solidaritate (PAS), ar câştiga scrutinul cu puţin peste 24 la sută, în timp ce Partidul Socialiştilor al fostului preşedinte prorus Igor Dodon ar acumula 13,4 la sută din voturi.

În Parlament ar accede şi Partidul „Renaştere”, apropiat politicianului fugar Ilan Şor, cu 8,6 la sută.

Urmează Partidul Comuniştilor, cu 3,6 procente, sub pragul electoral.

Numărul indecişilor este însă relativ mare – aproape 40 la sută dintre respondenţi au declarat că fie nu intenţionează să voteze, fie nu ştiu dacă se vor prezenta la urnele de vot, scrie NewsMaker.

Potrivit rezultatelor sondajului, preşedinta Maia Sandu ar câştiga următoarele alegeri prezidenţiale, dacă duminica viitoare ar fi organizat un scrutin în acest sens. Şefa statului este, totodată, politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în rândul respondenţilor. În total, 29,4 la sută din moldovenii care au participat la sondaj au declarat că îşi vor da votul pentru ca şefa statului să ajungă din nou preşedinte, în timp ce 19,6 la sută au susţinut că Sandu este politicianul în care au cea mai mare încredere.

Pe locul doi în clasament se află fostul preşedinte al ţării, Igor Dodon, lider al Partidului Socialiştilor. În acest politician prorus, urmărit penal în prezent, au încredere 6,9 la sută dintre cei care au răspuns sondajului, în timp ce alţi puţin peste 18 la sută au spus că îşi vor da votul pentru Dodon, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri prezidenţiale.

Politicianul fugar Ilan Şor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, se bucură de încrederea a 3,7 la sută dintre moldoveni. Întrebaţi dacă l-ar vota pe Şor în funcţia de preşedinte al ţării, 3,2 la sută dintre respondenţi au răspuns pozitiv.

Sondajul, la care au participat 1.215 persoane cu vârsta împlinită de 18 ani, are o marjă de eroare de plus/minus 3 la sută. Datele au fost colectate în perioada 9 – 23 august 2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.