Cuba denunţă vehement prezenţa ”provocatoare” a unui submarin american cu propulsie nucleară - în perioada 5-8 iulie - în Golful Guantanamo (est), unde se află o bază militară aparţinând Statelor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul cubanez de Externe ”respinge categoric intrarea în Golful Guantanamo, la 5 iulie, a unui submarin cu propulsie nucleară care a rămas până la 8 iulie în baza militară americană”, se arată într-un comunicat.

Havana denunţă o ”escaladare provocatoare a Statelor Unite, ale căror motive politice şi strategice nu sunt cunoscute” şi subliniază ”pericolul pe care-l reprezintă prezenţa şi circulaţia unor submarine nucleare” în Caraibe.

SPIONAJ

Întrebat despre acest lucru, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a răspuns, la Washington, citându-l pe ”purtătorul de cuvânt al Pentagonului”, că ”vom continua să zburăm, navigăm şi să deplasăm mijloace militare priunde este adecvat, în virtutea dreptului internaţional”.

Marţi, nava-şcoală Perekop a Marinei ruse a intrat în portul Havana, în cadrul unei ”vizite oficiale” - până joi - potrivit televiziunii cubaneze.

Această denunţare intervine în contextul în care Havana şi Moscova şi-au multiplicat semnele de apropiere în ltimele luni, prin anunţarea unor viitoare proiecte comune în diverse domenii, în sectorul ”tehnico-militar”.

Washingtonul acuză China de faptul că încearcă de ani de zile că dezvoltă operaţiuni de spionaj din Cuba, care se află la aproximativ 160 de kilometri de Florida.

DREPTURILE OMULUI

În timpul Războiului Rece, sovieticii dispuneau de instalaţii de spionaj în Cuba.

În 1962, detectarea de către Statele Unite a unor rampe de lansare de rachete în a căror rază de acţiune se aflau coastele americane a exacerbat tensiunile.

Timp de câteva zile, ameninţarea unui conflict deschis - nuclear - între cele două superputeri atingea paroxismul.

Washingtonul impunea atunci Cubei un embargo care se află în vigoare până azi.

Havana cere cu regularitate să i se restituie cei 117 kilometri pătraţi pe care se află baza americană, proprietatea Statelor Unite din 1898.

Începând din 2002, Statele Unite au folosit această bază drept închisoare militară, în cadrul ”războiului împotriva terorismului”, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Această închisoare a fost arătată cu regularitate cu degetul din cauza unor presupuse încălcări ale drepturilor omului, detenţii ilegale şi fapte de tortură.

Potrivit unui raport întocmit recent de către o expertă ONU, tratamentul la care sunt supuşi ultimii 30 de deţinuţi, dintre cei 800 care s-au aflat în Închisoarea Militară Guantanamo, este ”crud, inuman şi degradant”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.