Cuba a protestat în mod oficial faţă de înfiinţarea de către Statele Unite a unui grup de lucru vizând să ”dezvolte” accesul la Internet pe insulă, Havana apreciind că Statele Unite au astfel ”intenţia de a-i încălca suveranitatea”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o notă remisă însărcinatului cu afaceri american la Havana Lawrence Gumbiner miercuri, Guvernul cubanez şi-a ”exprimat protestele puternice faţă de voinţa Guvernului american de a încălca în mod flagrant suveranitatea cubaneză şi a dreptului naţional de a reglementa fluxurile de informaţii”.

La 23 ianuarie, Departamentul de Stat american a anunţat înfiinţarea unui grup însărcinat ”să examineze provocările tehnologice şi oportunităţile care să permită dezvoltarea accesului la Internet şi la organe de presă independente”, în vederea ”promovării fluxului de informaţii gratuit şi nereglementat în Cuba”.

În opinia Havanei este vorba, nici mai mult, nici mai puţin, decât despre o ”tentativă de manipulare a Internetului în vederea dezvoltării unor programe ilegale în scopuri politice de subversiune”, cu obiectivul ”alterării sau destabilizării ordinii constituţionale” pe insulă.

Guvernul cubanez cere astfel Statelor Unite ”să-şi înceteze acţiunile de subversiune şi de ingerinţă ilegale contra Cubei”.

Relaţiile între cele două ţări, deja puse la încercare de venirea preşedintelui Donald Trump la putere, s-au tensionat şi mai mult anul trecut din cauza misteriosului caz al ”atacurilor acustice” care ar fi afectat sănătatea a 24 de diplomaţi americani la Havana.

În ultimele luni, Donald Trump şi-a înăsprit discursul faţă de Cuba şi a abrogat o serie de dispoziţii care flexibilizau embargoul american şi care au fost adoptate în cadrul apropierii între cele două ţări.

Înfiinţarea unui grup de lucru cu privire la Internetul cubanez - care se va reuni începând de la 7 februarie - face parte dintr-o serie de măsuri anunţate de preşedintele american în iunie.

Acest discurs a confirmat o ruptură simbolică faţă de ”dezgheţul” angajat de predecesorul său democrat Barack Obama, care s-a materializat prin vizita sa istorică la Havana în martie 2016.

Potrivit unor date oficiale, 40% dintre cei 11 milioane de cubanezi au avut acces la Internet în 2017.

În pofida unor eforturi recente ale Guvernului de dezvoltare a unor zine wifi, Cuba rămâne una dintre ţările cel mai puţin conectate din lume, din cauza tarifelor mari, conexiunii la domiciliu acordate ”cu picătura” şi absenţei reţelei telefoniei mobile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.