Premierul britanic Theresa May a apreciat drept ”foarte probabil” ca Rusia să fie responsabilă de otrăvirea unui fost agent dublu rus pe teritoriul britanic, Serghei Skripal, şi a ameninţat Moscova cu represalii în cazul în care nu primeşte explicaţiii până la miezul nopţii de marţi spre miercuri, relatează AFP, care prezintă sancţiuni impuse în trecut de Marea Britanie Rusiei în urma unor cazuri de spionaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ÎN TIMPUL RĂZBOIULUI RECE

- septembrie 1971: Londra expulzează 105 diplomaţi şi oficiali sovieticii, un record, după ce Moscova refuză să clarifice activităţile a 440 de cetăţeni ruşi în Regatul Unit. ca represalii, 18 britanici au fost expulzaţi din URSS.

- septembrie 1985: Guvernul britanic cere unui număr de 25 de membri ai Ambasadei sovietice să părăsească regatul, după dezertarea la Londra a spionului sovietic Oleg Gordievski, oficialul cu cel mai înalt grad în KGB care a trecut de partea occidentalilor.

Moscova reacţionează expulzând 25 de britanici. Foreign Office hotărăşte, atunci, al doilea val de expulzări, a altor şase sovietici, urmată de expulzarea aceluiaşi număr de britanici din Uniunea Sovietică.

- mai 1989: Londra expulzează 11 diplomaţi şi jurnalişti sovietici, suspectaţi de spionaj. Moscova expulzează acelaşi număr de britanici.

DUPĂ DESTRĂMAREA URSS

- mai 1996: Regatul Unit expulzează patru ruşi care lucrează la Ambasada Rusieii la Londra, ca ripostă la expulzarea de către Rusia a patru diplomaţi britanici. Moscova i-a acuzat că s-au aflat în contact cu un cetăţean rus care lucra pentru serviciile britanice de informaţii. Iniţial erau prevăzute câte nouă expulzări de o parte şi cealaltă.

- iulie 2007: Londra restrânge emiterea de vize către unii reprezentanţi ruşi şi expulzează patru diplomaţi, în urma refuzului Moscovei de a-l extrăda pe Andrei Lugovoi - principalul suspect în asasinarea lui Aleksandr Litvinenko. Acest agent rus, devenit un opozant al Kremlinului, a fost otrăvit în noiembrie 2006, la Londra, cu poloniu-210, o substanţă radioactivă foarte toxică.

Moscova expulzează la rândul ei patru diplomaţi britanici, întrerupe cooperarea în lupta împotriva terorismului şi opreşte emiterea de vize unor funcţionari britanici.

În ianuarie 2016, după o anchetă britanică care conchide că Moscova este responsabilă în acest caz, Londra îl convoacă pe ambasadorul Rusiei şi blochează activele a doi presupuşi executanţi - Andrei Lugovoi şi Dmitri Kovtun.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.