Ancheta procurorului special Robert Mueller cu privire la un amestec rus în campania prezidenţială din 2016 în Statele Unite nu a relevat vreo complicitate între Moscova şi echipa lui Donald Trump, însă nu îl poate exonera pe preşedintele republican de suspiciuni privind obstrucţionarea justiţiei - o infracţiune cu privire la care nu poate fi inculpat de justiţie în timpul mandatului, relatează AFP, care prezintă principalele date ale acestei investigaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

2016

- 22 iulie: site-ul WikiLeaks începe să publice zeci de mii de e-mailuri furate echipei de campanie a candidatei democrate Hillary Clinton. FBI suspectează hackeri ruşi şi deschide - în secret - o anchetă cu privire la un posibil amestec al Moscovei în alegeri.

2017

- 6 ianuarie: într-un raport, serviciile americane de informaţii arată că preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o campanie de intruziuni informatice şi de manipulare pe reţele de socializare, cu scopul de a favoriza alegerea lui Donald Trump şi de a o discredita pe Hillary Clinton.

Trump începe să vorbească despre "fake news" şi ”vânătoare de vrăjitoare”.

- 13 februarie: Michael Flynn, un consilier în probleme de securitate naţională al noului preşedinte, demisionează. El este vizat într-o anchetă cu privire la faptul că a discutat, înaintea învestirii lui Donald Trump, cu ambasadorul rus la Washington Serghei Kisliak. El a pledat ulterior vinovat de ”sperjur” şi îşi aşteaptă sentinţa.

- 9 mai: Donald Trump îl destituie pe directirul FBI James Comey, pe care-l acuză că este părtinitor cu el.

În faţa unui val de indignare, fostul director FBI Robert Mueller este numit, opt zile mai târziu, procuror special însărcinat cu ancheta rusă şi beneficiază de o mare marjă de manevră.

- 30 octombrie: fostul director de campanie al lui Donald Trump Paul Manafort şi fostul său asociat Rick Gates sunt inculpaţi de fraude legate de activirăţile lor de lobby în Ucraina, pe lângă autorităţile proruse, până în 2014.

Paul Manafort este arestat în iunie 2018, după ce a încercat să contacteze martori. El este condamnat în februarie 2019 la şapte ani şi jumătate de închisoare, fără să fi spus nimic semnificativ în interogatoriile sale. Donald Trump îi salută ”curajul” şi nu exclude să-l graţieze.

2018

- 16 februarie: Robert Mueller exercită presiuni asupra Kremlinului, inculpând 13 ruşi - inclusiv un apropiat al lui Vladimir Putin, Evgheni Progozin - acuzaţi că au animat campania anti-Clinton şi pro-Trump prin intermediul Agenţiei de Cercetare pe Internet (Internet Research Agency, IRA), cu sediul la Sankt Petersburg.

- 9 aprilie: FBI percheziţionează biroul şi domiciliul avocatului personal al lui Donald Trump Michael Cohen, care s-a prezentat mult timp ca "pitbull"-ul şefului său, însă nu întârzie să coopereze în anchetă.

El este condamnat, în decembrie, la trei ani de închisoare, după ce pledează vinovat de fraudă, încălcarea unor legi cu privire la campania electorală - plăteşte două femei pentru ca acestea să tacă despre presupusa lor relaţie cu Donald Trump - şi sperjur - a minţit Congresul cu privire la o continuare până în iunie 2016 a discuţiilor despre construirea unui Trump Tower la Moscova.

El începe să-şi ispăşească pedeapsa la 6 mai 2019.

- 13 iulie: Robert Mueller inculpă 12 agenţi din cadrul serviciilor ruse de informaţii cu privire la piratarea computerelor Partidului Democrat american.

Trei zile mai târziu, într-un summit cu Putin la Helsinki, Trump refuză cu încăpăţânare să condamne Moscova în legătură cu rolul ei în campanie, provocând o furtună la Washington.

2019

- 25 ianuarie: fostul consilier informal şi vechi prieten al lui Donald Trump Roger Stone este arestat şi inculpat de procurorul special, care îl acuză că i-a minţit pe anchetatorii săi cu privire la discuţii pe care le-a purat cu WikiLeaks înaintea publicării e-mailurilor democrate. Eliberat pe cauţiune, el refuză să pledeze vinovat.

- 22 martie: Robert Mueller îi trimite raportul său final secretarului Justiţiei Bill Barr.

Două zile mai târziu, Bill Barr informează Congresul că ancheta nu a găsit probe ale unei complicităţi între Rusia şi echipa de campanie a lui Donald Trump.

Preşedintele se consideră total exonerat.

- 18 aprilie: cele peste 450 de pagini ale raportului final al lui Robert Mueller sunt făcute publice, cenzurate de informaţii sensibile sau compromiţătoare. În raport sunt detaliate, însă, zece cazuri de presiune tulburătoare exercitată de către preşedintele republican asupra anchetei.

- 29 mai: procurorul Mueller afirmă, în prima sa declaraţie publică despre anchetă, că inculparea unui preşedinte cu privire la obstrucţionarea justiţiei ”nu este o opţiune” legală, în pofida faptului că nu-l poate exonera pe Donald Trump de aceste suspiciuni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.