De la Germania, la Arabia Saudită, Iordania, Polonia, Slovacia sau Turcia, numeroase ţări şi-au sfătuit cetăţenii să plece sau să evite călătoriile în Ucraina şi îşi evacuează personalul neesenţial din ambasade.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Slovacia a recomandat cetăţenilor săi să evite deplasarea în Ucraina şi a decis retragerea personalului neesenţial de la ambasada de la Kiev şi de la consulatul din Ujgorod.

Deşi încă nu a decis evacuarea personalului diplomatic, Polonia a solicitat evitarea călătoriilor în Ucraina.

În Ucraina sunt aproximativ 300 de cetăţeni suedezi, iar autorităţile de la Stockholm le-au cerut să plece cât mai repede posibil, ca urmare a "schimbării situaţiei de securitate".

Având în vedere "situaţia din prezent", Minsterul de Externe al regatului Iordaniei a cerut cetăţenilor săi din Ucraina să plece şi a recomandat să se amâne orice plan de a vizita ţara.

Arabia Saudită a solicitat cetăţenilor săi aflaţi în Ucraina să ia legătura cu ambasada pentru a li se facilita plecarea.

Autorităţile olandeze de la Haga au venit cu aceleaşi recomandări şi avertizări, la fel ca şi cele din Turcia.

Berlinul a decis închiderea consulatului de la Doneţk şi a cerut cetăţenilor să părăsească Ucraina, dacă "prezenţa lor nu este absolut necesară".

Marea Britanie a venit cu un sfat asemănător pentru cetăţenii săi de pe tărâm ucrainean:"Recomandăm să nu se călătorească în Ucraina. Cetăţenii britanici din Ucraina trebuie să plece imediat".

Măsuri similiare au fost decise şi de Franţa şi Belgia.

În schimb, Grecia a cerut cetăţenilor care se află sau merg în Ucraina să fie în contact permanent cu ambasada de la Kiev.

Tot sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a informat că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina. MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina şi au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce priveşte Ambasada României la Kiev şi Consulatul General al României de la Odessa.

Sâmbătă, şi Ambasada SUA la Kiev a ordonat retragerea personalului său neesenţial, conform unui anunţ pe Twitter.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.