Locuitorii celui de-al doilea cel mai mare oraş al Ucrainei, Harkov, speră la ce e mai bun, dar se vor pregăti pentru ce e mai rău, după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi lângă graniţele Ucrainei şi discuţiile diplomatice nu au progresat, relatează mtv.com.lb.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Harkov, un oraş industrial din estul Ucrainei, care găzduieşte fabrici de tancuri, avioane şi tractoare, se află la 42 km de graniţa cu Rusia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a identificat oraşul drept o posibilă ţintă a unui atac rus.

Rusia a negat că intenţionează să atace Ucraina, dar a făcut presiuni asupra Occidentului pentru garanţii de securitate, inclusiv blocarea aderării Ucrainei la alianţa NATO.

Primarul Harkovului, Igor Terehov, a spus că oraşul de 1,4 milioane va fi "calm şi strâns la un loc" şi că nu va permite nimănui să-l captureze. Intervievaţi săptămâna aceasta, unii locuitori au spus că vor rămâne şi vor lupta, alţii s-ar putea muta.

"Nu trebuie să stau într-un singur loc, dacă se întâmplă ceva – pot lucra de la distanţă”, a spus managerul de proiect Daniella Şatohina.

"Încerc să nu mă gândesc la asta. Sper că totul va fi bine, sper să fie bine. Este mai bine să nu intru în panică înainte de vreme", a mai spus ea.

Un alt rezident, asistentul de manager Anya Vergeles a comparat situaţia cu 2014, când Rusia a ocupat peninsula Crimeea.

"Nimeni nu a crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla Crimeei. Nimeni nu şi-a putut imagina asta. Nu vreau să cred, dar nu ştim ce se va întâmpla în continuare", a spus ea.

Zelenski a spus într-un interviu publicat vineri că un atac asupra Harkovului este "fezabil", deşi un purtător de cuvânt a spus mai târziu că preşedintele prezintă un scenariu ipotetic.

Directorul de vânzări, Oleksi Kormile', a spus că nu va părăsi Harkovul orice s-ar întâmpla.

"Să fug? Nu. În niciun caz! M-am născut aici. Am crescut aici. Rămân orice ar fi. Şi dacă trebuie să mă alătur apărării oraşului, o voi face", a spus el.

Programatorul IT Anton Sergeev şi-a amintit de o încercare nereuşită a forţelor separatiste susţinute de Rusia de a captura oraşul în 2014.

"Au fost deja «primiţi» aici, aşa că au învăţat că este mai bine să stea departe. Sau se vor întoarce acasă în sicrie. Şi mamele lor vor plânge”, a afirmat Sergeev.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.