Criticii contraofensivei forţelor ucrainene împotriva trupelor ruse ”să tacă din gură”, tună joi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Criticarea lentorii contraofensiveei înseamnă scuiparea în faţă a soldatului ucrainean care-şi sacrifică viaţa”, a denunţat Kuleba la oreuniune a miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene (UE), la Toledo, în Spania.

”Le sugerez tuturor celor care critică să tacă din gură, să vină în Ucraina şi să încerce să elibereze un centrimetru pătrat ei înşişi”, a tunat el.

Kulebea le-a mulţumit şefilor diplomaţiilor europene pentru susţinerea guvenelor lor.

El a subliniat că Ucraina are în continuare nevoie de muniţie, blindate, rachete cu rază lungă de acţiune şi sisteme de apărare antirachetă.

Ministrul ucrainean a apreciat că viitoarea întâlnire a preşpedintelui rus Vladimir Putin cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în vederea unei eventuale relansări a Acordului de la Istanbul din iulie 2022 cu privire la exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră este ”aproape ultima şansă” a Moscovei de a reveni în acest pact.

Rusia a pus capăt în iulie acestui acord, prin care Ucraina îşi exporta cerealele, şi ameninţă de atunci să atace nave care pleacă din Ucraina pe Marea Neagră.

Ucraina depinde de-acum de rute terestre şi de un port fluvial, mai puţin adânc, ceea ce-i limitează considerabil volumul exportului de cereale.

Turcia încearcă să relanseze acordul iniţial, cu speranţa de a-l folosi în negocieri de pace mai margi între Kiev şi Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.