Mii de creştini palestinieni şi pelerini din întreaga lume au umplut sâmbătă Oraşul Vechi al Ierusalimului, pentru a sărbători ceremonia ortodoxă a Sfintei Lumini, sub o prezenţă puternică a poliţiei israeliene care a atras nemulţumirea bisericilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sărbătoarea veche de un mileniu, simbolizând învierea lui Isus, atrage de obicei mii de credincioşi la Biserica Sfântului Mormânt, unde creştinii cred că Isus a fost îngropat.

Dar poliţia israeliană a limitat în acest an în mod semnificativ accesul la eveniment, invocând îngrijorările de siguranţă.

Spre deosebire de anii precedenţi, când 10.000 de credincioşi au mers în biserică, doar 1.800 vor avea acces în acest an, iar alţi 1.200 afară.

Puncte de control suplimentare din jurul oraşului vechi vor restricţiona, de asemenea, accesul în zona din jurul bisericii.

Bisericile au spus că nu vor coopera cu restricţiile poliţiei, pe care le consideră ca parte a eforturilor de lungă durată de a îndepărta comunitatea creştină locală.

Unii lideri ai bisericii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce ei descriu drept un mediu de impunitate în faţa unui număr tot mai mare de acte de violenţă şi vandalism care vizează creştinii şi proprietăţile lor din Ierusalim.

Israelul a fost în alertă maximă în ultimele săptămâni în Oraşul Vechi - un punct de foc frecvent pentru violenţă - deoarece creştinii, musulmanii şi evreii au sărbătorit cu toţii.

Poliţia s-a confruntat, de asemenea, cu critici din cauza lipsei de reglementare într-un loc de pelerinaj evreiesc aglomerat din nordul Israelului, după ce 45 de oameni au murit într-o busculadă în 2021.

BARIERE INSTALATE

Poliţia de frontieră a Israelului a instalat sâmbătă bariere la punctele de acces la biserică, permiţând să intre doar pe cei cu permise speciale.

”Aceste cifre se bazează pe analiza inginerului de siguranţă”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Dean Elsdunne.

În timp ce îcredincioţii, atât locali, cât şi din străinătate, au venit pe tot parcursul orelor de dimineaţă, cântecele de rugăciune s-au făcut auzite în parlel cu clopotele şi muzică de fanfară.

”Aceasta este sărbătoarea noastră şi ar trebui să ne simţim confortabil în timp ce sărbătorim, fără baricade şi violenţă împotriva femeilor, tinerilor şi copiilor”, a spus localnica Christina Kurt.

Israelul a anexat Ierusalimul de Est, care include Oraşul Vechi cu ziduri şi locurile sale sfinte, după un război din Orientul Mijlociu din 1967, într-o mişcare nerecunoscută la nivel internaţional.

Israelujl consideră Ierusalimul drept capitala sa eternă şi nedivizată.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să fie capitală a unui viitor stat independent în Cisiordania şi Gaza.

Sfântul Mormânt se află în inima cartierului creştin al oraşului vechi din Ierusalimul de Est.

După ore de aşteptare, ceremonia culminează când Patriarhul Ortodox Grec al Ierusalimului iese din mormântul gol sigilat cu o lumânare aprinsă, un act misterios considerat un miracol anual în Sâmbăta Mare înainte de Duminica Paştelui ortodox.

Lumina este apoi distribuită rapid printre credincioşii adunaţi în biserica întunecată şi în afara ei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.