Judecătorii Curţii Penale Internaţionale (CPI) au respins miercuri cererea procurorului cu privire la menţinerea preşedintelui ivorian Laurent Gbagbo în detenţie, după ce l-a achitat marţi de crime împotriva umanităţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu o majoritate, Camera respinge cererea prezentată de procuror cu privire la menţinerea domnului Gbagbo şi domnului (Charles) Blé Goudé (fostul şef al mişcării Tinerii Patrioţi) în detenţie”, a declarat judecătorul preşedinte Cuno Tarfusser.

Camera a cerut de asemenea ”grefei să obţină asigurările necesare de la domnul Gbagbo şi domnul Blé Goudé în vederea garantării întoarcerii lor”, în eventualitatea în care prezenţa lor la Curte va fi necesară în viitor.

Judecătorii au dispus marţi eliberarea imediată a celor doi, suspendată în aşteptarea unei audieri miercuri, în cadrul căreia acuzarea şi-a prezentat obiecţiile.

Procurorii Curţii, cu sediulla Haga, şi-au exprimat intenţia de a face apel împotriva achitării răsunătoare a fostului preşedinte ivorian.

Ei evocă un ”risc concret” ca acesta din urmă să ”dispară” în eventualitatea în care procesul continuă.

Judecătorii au apreciat însă că probele furnizate de către acuzare nu sunt sificiente să justifice menţinerea în detenţie a lui Gbagbo şi Blé Goudé.

Ei nu au comunicat vreo precizare cu privire la timpul necesar în vederea eliberării celor doi din centrul de detenţie al Curţii.

Primul fost şef de stat care a fost predat CPI, Gbagbo a fost judecat cu privire la crime comise în timpul crizei post-electorale din 2010-2011, care a izbucnit în urma refuzului său de a ceda puterea rivalului său, actualul preşedinte ivorian Alassane Ouattara.

Peste 3.000 de oameni au fost ucişi, în decurs de cinci luni, în aceste violenţe.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.