Într-un raport de evaluare a riscurilor, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) notează că există "o incertitudine considerabilă privind contagiozitatea, eficienţa vaccinurilor, riscul de reinfectare şi alte caracteristici ale variantei Omicron", potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nivelul general de risc pentru UE şi statele EEE (Spaţiul Economic European) din care fac parte Islanda, Liechtenstein şi Norvegia, asociat variantei Omicron a SARS-CoV-2 este considerat la foarte "ridicat", potrivit ECDC.

Având în vedere posibilitatea ca vaccinurile actuale să nu protejeze împotriva acestei variante şi a faptului că ar putea fi mai contagioasă, "considerăm ridicată posibilitatea de noi contaminări (cu Omicron) în UE şi EEE", a indicat agenţia cu sediul la Stockholm. 

"Într-o situaţie în care varianta Delta revine în UE şi EEE, impactul introducerii şi posibila răspândire a Omicron ar putea fi foarte ridicate", a adăugat aceasta.             

În afară de Africa de Sud, Omicron a fost depistată în Malawi, în Israel la o persoană venită din Malawi, în Botswana, la Hong Kong şi în Belgia, ţară membră a UE.

ECDC a cerut ţărilor să facă analize de genom până la urmărirea cazurilor confirmate iar călătorii să nu meargă în zonele afectate. 

Noua variantă B.1.1.529 a Covid a fost clasată vineri "îngrijorătoare"  de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Această clasificare plasează Omicron în cea mai îngrijorătoare categorie dintre variantele de Covid-19, alături de Delta, care domină pentru moment planeta, şi de cele care sunt mai slabe, Alpha, Beta şi Gamma. 

Din ce în ce mai multe ţări suspendă călătoriile din şi către Africa australă pentru a stopa Omicron. Îngrijorarea pe care o provoacă a dus la căderea burselor în lume şi a cursului petrolului, dând o nouă lovitură economiei mondiale în plină convalescenţă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.