Cetăţenii australieni care se întorc acasă din India primesc până la cinci ani de închisoare şi amenzi, după ce Guvernul a interzis astfel de călătorii, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Sănătăţii a precizat că decizia a fost luată "bazându-se pe numărul de persoane aflate în carantină după ce au contractat COVID-19 în India". 

La începutul săptămânii, Australia a suspendat toate zborurile din India. 

Potrivit estimărilor oficiale, sunt 9.000 de australieni în India, dintre care 600 fac parte din categoria vulnerabilă. 

Presa din Australia scrie că este pentru prima dată când autorităţile impun pedepse penale pentru propriii cetăţeni care se întorc în ţară. 

Un medic a declarat pentru ABC că această decizie este disproporţionată în compraţie cu pericolul pe care l-ar reprezenta cei care se întorc acasă din India. "Familiile noastre mor la propriu în India... nu ai posibilitatea în niciun fel să-i scoţi de acolo - asta se numeşte abandon", a spus medicul Vyom Sharmer. 

De luni, cetăţenii australieni care au fost în India în ultimele 14 zile de la sosirea în ţară nu vor fi primiţi. 

Cei care nu se conformează riscă până la 5 ani de închisoare sau o amendă de 66.000 de dolari australieni (37.000 de lire sterline), ori ambele. Hotărârea autorităţilor ar putea fi reevaluată pe 15 mai, a anunţat ministrul Sănătăţii. 

"Guvernul nu ia astfel de măsuri cu uşurinţă. Cu toate acestea, este important ca sistemul public de sănătate să reziste şi numărul de infectări cu COVID-19 din unităţile de carantinare să scadă până la un nivel ce poate fi controlat", a afirmat ministrul Greg Hunt. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.