Vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca oferă o "protecţie limitată contra variantei sud-africane a coronavirusului, la tinerii adulţi", potrivit unui studiu sud-african, care nu s-a axat pe formele grave, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Cercetători sud-africani şi britanici au constatat că vaccinul a fost mai eficace contra formei originale a coronavirusului" în comparaţie cu noua tulpină, se arată într-un comunicat al Universităţii din Witwatersrand de la Johannesburg, care nu a fost încă evaluat de colegi. 

"Primele rezultate par să confirme că mutaţia virusului depistată în Africa de Sud poate să se transmită la populaţia deja vaccinată", a adăugat el.

Acest studiu, realizat pe 2.000 de voluntari cu vârste în jur de 31 de ani, "nu poate să stabilească" eficienţa vaccinului contra formelor grave ale maladiei, spitalizărilor şi deceselor "căci populaţia ţintă avea un risc scăzut", consideră Universitatea din Witwatersrand.

"Credem că vaccinul nostru va proteja contra formelor grave ale bolii, căci activitatea anticorpilor neutralizanţi este similară cu cea a altor vaccinuri împotriva COVID-19 care s-au dovedit a fi eficace împotriva formelor severe, mai ales atunci când dozele se fac între 8 şi 12 săptămâni", a nuanţat purtătorul de cuvânt al AstraZeneca, contactat de AFP. 

Potrivit cercetătoarei Sarah Gilbert, care conduce dezvoltarea vaccinului la Universitatea din Oxford, s-ar putea să dureze, de asemenea, "un timp" până se poate determina cât de bine funcţionează vaccinul împotriva acestei tulpini - din ce în ce mai prezentă în Marea Britanie - la persoanele în vârstă.           

"O versiune (a vaccinului Oxford/AstraZeneca) pentru tulpina sud-africană este în pregătire", a afirmat duminică dimineaţă Gilbert la BBC, adăugând că cercetătorilor "le-ar plăcea mult" ca ea să fie gata pentru toamnă.        

"Aceste rezultate ne obligă să regândim modul de a aborda pandemia", a estimat Shabir Madhi, profesor în vaccinologie la Universitatea  Witwatersrand, care se ocupă de studiu în Africa de Sud. 

Pentru a lupta contra răspândirii tulpinii sud-africane, Nadhim Zahawi, secretarul de stat britanic însărcinat cu vaccinurile, a indicat duminică dimineaţă la Sky News că Guvernul a planificat să-şi continue vaccinarea în masă "pe cât de rapid posibil", şi să facă teste rapide local în zonele în care ea este depistată.   

Cea mai îndoliată ţară de pandemie din Europa cu peste 112.000 de decese, Marea Britanie se bazează pe vaccinare pentru a ieşi din izolarea intrată în vigoare la începutul lui ianuarie cu scopul de a lupta contra unui focar de contaminări atribuite variantei mai contagioase apărute în sud-estul Angliei.     

Mai mult de 12 milioane de persoane au primit până acum prima doză. 

Vaccinul AstraZeneca/Oxford a fost aprobat în mai multe ţări şi de Uniunea Europeană. Dar unele ţări au preferat să-l recomande doar pentru persoanele cu vârste de până la 65 de ani, în lipsa datelor suficiente despre persoanele în vârstă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.