Preşedintele rus Vladimir Putin i-a elogiat, sâmbătă, pe medicii "eroi" care luptă cu noul coronavirus, anunţând instituirea decoraţiilor de Stat pentru "realizările şi sacrificiile" lor, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Suntem cu adevărat mândri, admirăm profesionalismul vostru, realizările profesionale", a declarat Putin la o reuniune online cu medicii care lucrează în spitalele în care sunt trataţi bolnavi de Covid-19 din diferite zone ale Rusiei.      

Preşedintele rus a adus un omagiu cadrelor medicale care sunt expuse riscului de a fi contaminate şi care luptă pentru viaţa pacienţilor "care sunt adesea epuizaţi".      

"Dar acest virus teribil, perfid, nu i-a cruţat pe colegii dumneavoastră", a amintit preşedintele, exprimând condoleanţe pentru rudele cadrelor medicale care au murit din cauza coronavirusului: "eroi, adevăraţi eroi care şi-au îndeplinit datoria până la capăt".  

Un număr de 489 de cadre medicale contaminate cu noul coronavirus au murit în Rusia de la începutul epidemiei, a indicat joi şefa Agenţiei federale ruse pentru supraveghere medicală (Roszdravnadzor), Alla Samoilova.

La puţin timp după aceste declaraţii, Roszdravnadzor a vrut să minimizeze acest anunţ, afirmând într-un comunicat că cifra "nu era oficială". 

O listă neoficială, realizată din aprilie de medici, a arătat sâmbătă că 463 de cadre medicale au murit din cauza coronavirusului în Rusia. 

Toată primăvara, membrii personalului medical rus, în special din afara Moscovei, s-au plâns de lipsa de echipamente de protecţie în spitale.                

"Realizările şi sacrificiile îngrijitorilor în timpul acestei epidemii vor fi înscrise pentru totdeauna în istoria medicinei noastre şi a ţării noastre", a spus putin, comparându-i cu cadrele medicale din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

El a anunţat instaurarea decoraţiilor speciale de Stat pentru personalul medical: ordinul Pirogov (de la numele celebrului chirurg rus din secolul al XIX-lea şi fondatorul Crucii Roşii ruse) şi Medalia Saint-Luc de Crimeea (legendar chirurg sovietic şi arhiepiscop).                

"Foarte curând, aceste distincţii vor fi acordate celor care le merită cel mai mult şi care s-au afirmat în lupta contra coronavirusului: medici, cercetători, infirmieri", a subliniat Putin.                

Rusia, numărul trei la nivel mondial în privinţa numărului de contaminări, a înregistrat oficial sâmbătă 576.952 de noi cazuri de coronavirus, dintre care 8.002 decese. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.