Bilanţul epidemiei noului coronavirus a depăşit sâmbătă 1500 de morţi în China, şi un prim caz de contaminare în Africa a fost constatat în Egipt, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul egiptean al Sănătăţii a anunţat vineri că a înregistrat primul caz pe continentul african. Purtătorul de virus, care nu este egiptean, a fost spitalizat în carantină.                

Peste 66.000 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în China, dintre care cel puţin 1.716 printre medicii şi infirmierele care vin în contact cu bolnavii, potrivit Comisiei naţionale a sănătăţii, care are statut de minister. 

Autorităţile au dezvăluit că şase membri dintre îngrijitori au decedat, subliniind riscurile pe care le suportă în spitalele suprasolicitate.          

Majoritatea celor contaminaţi în mediul spitalicesc au fost în Wuhan, în provincia Hubei, în centrul Chinei, şi focar al acestei epidemii de pneumonie virală numită Covid-19 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). 

Anunţul cifreor contaminărilor în spital vine la o săptămânî după moartea, din cauza virusului, a unui medic care a încercat să alerteze autorităţile, dar a fost mustrat de Poliţie. Decesul său a provocat furie pe reţelele de socializare. 

Din cauza unui aflux de pacienţi în spitalele din Hubei şi a unei penurii de consumabile de protecţie (măşti, halate), o parte a personalului îngrijitor este expus contaminării. 

Comisia de sănătate din Hubei a anunţat sîmbătă că în cursul ultimelor 24 de ore epidemia a făcut încă 139 de morţi în provincie şi că au fost depistate alte 2.420 de noi cazuri de contaminare. Numărul total al noilor contaminări în China continentală (în afară de Hong Kong şi Macao) este de 2.641.       

În plus, patru decese au fost constatate în altă parte decât în Hubei. 

Acest lucru duce la 1.523 de morţi numărul total al deceselor înregistrate în China continentală de la începutul epidemiei. 

China înregistrează 99,9% din decese din cauza coronavirusului înregistrate în toată lumea. Până în prezent, Japonia şi Filipine sunt singurele ţări care au raportat decese pe teritoriul lor. 

Lupta contra virusului constituie "un mare test pentru sistemul şi capacităţile de guvernare ale ţării", a recunoscut vineri preşedintele Xi Jinping. Epidemia a dezvăluit "lacune şi insuficienţe", a mai spus el, solicitând îmbunătăţirea sistemului de sănătate naţional, afirmaţii făcute în cadrul unei reuniuni a Partidului Comunist Chinez (PCC).        

După ce iniţial a felicitat Beijingul pentru "profesionalism", Casa Albă s-a distanţat joi. "Suntem un pic dezamăgiţi de lipsa de transparenţă din partea Chinei", a declarat în faţa reprezentanţilor presei Larry Kudlow, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump. 

El a spus că regretă faptul că Beijingul refuză propunerile americane de a trimite experţi în China. 

În reacţie, un purtător de cuvânt chinez al ministerului Afacerilor Externe, Geng Shuang, a asigurat vineri că Beijingul face dovada "transparenţei" de la începutul epidemiei. 

"China a luat în considerare întotdeauna o colaborare cu Statele Unite în manieră pozitivă şi deschisă", a spus el. 

OMS a luat vineri apărarea Beijingului, afirmând că guvernul chinez "cooperează cu noi, invită experţi internaţionali, continuă să se deschidă faţă de lumea exterioară". 

Oraşul Wuhan, unde a apărut noul coronavirus în decembrie, şi provincia Hubei au rămas vineri izolate de lume prin intermediul unui cordon sanitar draconic aflat în vigoare de peste trei săptămâni. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.