Coreea de Nord a anunţat vineri că a testat cu succes un motor de rachetă alimentat cu combustibil solid, o evoluţie care ar putea face ca regimul lui Kim Jong Un să fie capabil să lanseze într-un mod mai rapid şi mai fiabil o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în viitor, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul motor de rachetă de mare tracţiune a fost testat joi la un poligon de lansare a sateliţilor la nord-vest de Phenian, potrivit unui raport al Agenţiei Centrale de Ştiri din Coreea (KCNA).

Fotografiile publicate de presa de stat au arătat că liderul nord-coreean Kim participă la test, despre care KCNA a spus că oferă o „garanţie pentru dezvoltarea unui alt sistem de arme strategice de tip nou”.

Acesta ar putea fi un nou ICBM, au spus experţii.

„Aceasta, prietenii mei, este prima etapă a unui ICBM cu propulsor solid”, a declarat Jeffrey Lewis, directorul Programului de neproliferare din Asia de Est la Centrul pentru Studii de Neproliferare, într-o postare pe Twitter.

Experţii au spus că evoluţia ar putea fi semnificativă dacă noul motor de rachetă ar putea fi integrat cu succes cu racheta balistică intercontinentală.

„Dacă testul la sol al motoarelor cu combustibil solid al Coreei de Nord de la Sohae este aproape la fel de reuşit pe cât pretind ei, acesta este un pas semnificativ pentru dezvoltarea rachetelor cu capacitate nucleară”, a declarat Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha în Seul.

Rachetele cu combustibil solid sunt mai stabile decât cele cu combustibil lichid pe care Coreea de Nord le-a testat anterior la lansările ICBM. Aceasta înseamnă că un ICBM alimentat cu combustibil solid ar putea fi mutat mai uşor şi lansat mai repede decât unul alimentat cu combustibil lichid.

Din cauza acelor factori, timpul ca orice adversar să reacţioneze la un ICBM nord-coreean ar fi redus.

„Odată desfăşurată, tehnologia ar face forţele nucleare ale Coreei de Nord mai versatile, mai capabile să supravieţuiască şi mai periculoase”, a precizat Easley.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.