O comisie privind drepturile omului din Coreea de Sud a comunicat luni că va investiga dacă 12 femei angajate la un restaurant din Coreea de Nord şi managerul lor, care au ajuns în Sud acum doi ani, au venit de bunăvoie sau au fost forţaţi de serviciile secrete sud-coreene, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele 12 chelneriţe şi managerul lor au părăsit un restaurant condus de Coreea de Nord în China şi au ajuns în Coreea de Sud prin Malaezia în aprilie 2016.

Seulul a anunţat fuga lor, însă Coreea de Nord susţine că angajaţii au fost răpiţi de agenţii serviciilor secrete sud-coreene şi cere ca ei să fie repatriate.

Managerul restaurantului a declarat anterior pentru agenţia de presă sud-coreeană Yonhap că un agent al Serviciilor Secrete Naţionale (NIS) sud-coreene s-a folosit de ameninţări pentru a-l convinge să ajungă în Coreea de Sud împreună cu celelalte chelneriţe.

Unele dintre chelneriţe nu ştiau că vor merge în Coreea de Sud până să ajungă la ambasada sud-coreeană din Malaezia, conform Comisiei Naţionale pentru Drepturile Omului a Coreei de Sud.

Gruparea a declanşat investigaţia după cereri ale unui grup de avocaţi pentru apărarea intereselor liberale şi a lui Tomas Ojea Quintana, Raportorul Special al ONU privind Drepturile Omului în Coreea de Nord.

Ziarul de stat nord-coreean, Rodong Shinmun a comunicat că dacă angajaţii restaurantului nu vor fi returnaţi, acesta ar putea fi un obstacol pentru reuniunea familiilor despărţite de Războiul Coreean, care urmează să aibă loc luna viitoare.

Ministerul Unificării din Coreea de Sud a comunicat anterior că a fost informat de serviciile secrete că angajaţii restaurantului au venit de bunăvoie dar ministrul Unificării, Cho Myoung-gyon, a declarat săptămâna trecută că ministerul nu a putut verifica încă informaţiile furnizate de serviciile secrete.

Ministerul a anunţat luni că a cooperat constant cu comisia în această investigaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.