Coreea de Sud va colabora cu Statele Unite şi Coreea de Nord pentru a se asigura că se ajunge la un acord privind dezarmarea nucleară a Peninsulei Coreene, a informat preşedintele sud-coreean Moon Jae-in vineri, la o zi după încheierea summit-ului dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Administraţia mea va comunica îndeaproape şi va coopera cu Statele Unite şi Coreea de Nord pentru a ajuta la discuţiile lor şi pentru a ajunge la un acord”, a afirmat Moon într-un discurs ţinut în capitala sud-coreeană Seul.

Moon a precizat şi că Seulul se va consulta cu Statele Unite privind felul în care ar putea să reînceapă proiectele economice şi de turism împreună cu Coreea de Nord.

Summit-ul de la Hanoi dintre Trump şi Kim, care s-a încheiat brusc după o neînţelegere privind ridicarea sancţiunilor SUA, a venit la opt luni după ce cei doi lideri s-au întâlnit pentru prima oară în Singapore şi au căzut de acord privind noi relaţii diplomatice şi pace, Coreea de Nord angajându-se să acţioneze pentru dezarmarea nucleară a Peninsulei Coreene.

Trump a afirmat că cele două zile de discuţii de la Hanoi au adus progrese însă a subliniat că este important să nu se grăbească pentru a evita un acord care nu ar fi bun. El a precizat că a plecat de la negocieri din cauza cererilor de neacceptat ale nord-coreenilor.

„A fost vorba despre sancţiuni. Practic, ei doreau ca sancţiunile să fie ridicate în totalitate iar noi nu putem face acest lucru”, a declarat Trump la o conferinţă de presă din Hanoi după încheierea summit-ului.

Afirmaţiile lui Trump au fost însă contrazise de ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho.

Coreea de Nord a făcut, în cursul summitului de la Hanoi, o propunere ”realistă” în vederea ”denuclearizării” peninsulei, iar în pofida faptului că a fost considerată insuficientă de către Statele Unite ea nu va fi schimbată în cazul unor noi negocieri, a declarat el.

Kim Jong Un a pus pe masă atât o oprire permanentă a testelor nucleare şi a testelor rachetelor balistice, cât şi o desfiinţare a complexului nuclear Yongbyon şi a tuturor capacităţilor sale de producţie de uraniu şi plutonoiu - care să fie verificate de experţi americani, a declarat Ri Yong Ho într-o conferinţă de presă în capitala vietnameză.
Phenianul a cerut, în schimb, o relaxare parţială a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse - nu o ridicare totală, a subliniat el, contrazicându-l astfel pe preşedintele american Donald Trump.
Ministrul nord-coreean a mai declarat că, dacă ambele părţi parcurg mai multe etape de consolidare a încrederii, Phenianul este dispus să meargă mai departe în privinţa ”denuclearizării”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.