Coreea de Sud anunţă miercuri că a tras focuri de avertisment vizând o navă nord-coreeană de patrulare care încerca să intervină după ce Seulul a confiscat o navă nord-coreeană cu şapte membri ai echipajului la bord, un incident care a avut loc cu zi înainte de alegerile prezidenţiale sud-coreene şi într-in comtext foarte tensionat cu Phenianul, care a efectuat de la începutul acestui an un număr-record de tiruri de rachetă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma acestor tiruri de avertisment, nava nord-coreeană de patrulare s-a întors şi a plecat către nord, precizează aceeaşi sursă.

Cei şapte membri ai echipajului navei nord-coreene confiscate au fost arestaţi, anunţă un oficial de la Minsterul sud-coreean al Apărării.

Potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, ei au spus autorităţilor că au trecut frontiera maritimă intercoreeană în urma unei ”erori de navigaţie” şi au cerut ”să se întoarcă” în Coreea de Nord.

Oficialul sud-coreean citat a reduzat să confirme aceste informaţii, invocând faptul că o anchetă este în curs.

O încălcare a frontierei maritime de facto de către o navă nord-coreeană de patrulare ”va lua în mod inevitabil o dimensiune politică, deoarece a avut loc cu o zi înaintea alegerilor prezidenţiale în Coreea de Sud”, apreciază un profesor de la Universitatea Ewha din Seul, Leif-Eric Easley.

Phenianul cere, în general, repatrierea imediată a cetăţenilor nord-coreeni, însă pandemia covid-19 ar putea complica operaţiunea, apreciază el.

De la începutul pandemiei covid-19, Coreea de Nord s-a izolat de restul lumii pentru a se proteja de noul coronavirus în ţară, din cauza infrastructurii sanitare slabe şi în lipsa vaccinării anticovid a populaţiei.

”Persoanele care au fost în Coreea de Sud în momentul în care această ţară înregistra un număr-record de cazuri de covid-19 ar putea să nu fie binevenite” în Coreea de Nord, subliniază Easley.

Coreea de Sud este afectată de un val al variantei omicron al SARS-VoV-2 şi înregistrează peste 200.000 de cazuri zilnic.

Peste un milion de locuitori testaţi pozitiv covid-19 se află în prezent în carantină acasă, potrivit autorităţilor sanitare sud-coreene.

Marea Galbenă, situată în largul peninsulei coreene, a fost teatrul unor confruntări militare între cele două Corei de-a lungul frontierei maritime intercoreene, contestată de către Phenian.

Unul dintre cele mai sângeroase incidente a avut loc în 2010, când o navă de război sud-coreeană a fost torpilată de către un submarin nord-coreean, care a ucis 46 de marinari. Phenianul a dezminţit orice implicare în acest atac.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.