Premierul japonez Fumio Kishida a sosit, duminică, în Coreea de Sud pentru un summit important cu preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avionul care îl transporta pe Kishida a aterizat duminică la baza aeriană din Seul din Seongnam.

Acesta este primul summit între Tokyo şi Seul care are loc în Coreea de Sud după 12 ani. Totuşi, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a vizitat Coreea de Sud în 2018 pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang.

Această vizită vine după o întâlnire între Kishida şi Yoon la Tokyo, la mijlocul lunii martie, când cele două ţări au convenit să ridice restricţiile comerciale reciproce.

Kishida a mers mai întâi la Cimitirul Naţional din Seul, unde sunt îngropaţi veterani sud-coreeni, pentru a depune flori.

El urmează să vorbească mai târziu cu Yoon Suk Yeol, care a făcut din restabilirea legăturilor cu Japonia o prioritate.

Atât Japonia, cât şi Coreea de Sud sunt aliaţi cheie ai SUA, dar împart un trecut încă dureros, legat de ocuparea brutală a peninsulei coreene de către Japonia între 1910 şi 1945.

Premierul Kishida a declarat duminică, înainte de plecare, că speră ca această vizită să dea un nou impuls „navetei diplomatice” dintre cele două ţări, un mecanism de întâlniri regulate între liderii lor întrerupt din decembrie 2011. 

Premierul japonez a spus că aşteaptă cu nerăbdare un „schimb de opinii onest (...) bazat pe o relaţie de încredere”.

Preşedintele Yoon urmează să-l găzduiască pe prim-ministrul japonez Kishida la cina la reşedinţa prezidenţială, probabil la un grătar coreean, şi ar putea chiar să gătească pentru premierul japonez, potrivit presei locale.

Relaţiile dintre Japonia şi Coreea de Sud s-au deteriorat după ce o hotărâre a tribunalului sud-coreean din 2018 a ordonat companiilor japoneze să plătească despăgubiri pentru munca forţată în timpul ocupaţiei japoneze. Dar Seulul a prezentat un plan la începutul lunii martie pentru a compensa sud-coreenii care au fost supuşi acestuia, fără participarea financiară a Tokyo.

Eforturile de restabilire a legăturilor diplomatice vin pe fondul tensiunilor crescute în peninsulă, unde Coreea de Nord intensifică testele de arme.

Phenianul a efectuat anul acesta prima lansare de rachete balistice intercontinentale cu combustibil solid.

Statele Unite şi Coreea de Sud, la rândul lor, şi-au intensificat cooperarea în domeniul apărării, găzduind o serie de exerciţii militare majore, inclusiv două exerciţii trilaterale care implică Japonia în acest an. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.