Coreea de Sud şi Statele Unite au desfăşurat manevre aeriene comune, inclusiv un bombardier strategic american şi avioane de luptă furtive, ca răspuns la ameninţările din partea Coreei de Nord, a informat joi agenţia de presă Yonhap.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avioanele au survolat Marea Galbenă, situată între peninsula coreeană şi China, în primele astfel de exerciţii din acest an, a spus agenţia, citând armata sud-coreeană.

Manifestarea de forţă vine după ce secretarul american al Apărării Lloyd Austin şi omologul sud-coreean au anunţat o creştere a acestor exerciţii şi o cooperare sporită în materie de securitate.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Coreei de Nord a răspuns spunând că SUA "vor declanşa o confruntare totală" cu Phenianul, potrivit agenţiei de presă de stat KCNA.

Manevrele au implicat un bombardier strategic B-1B, avioane de luptă furtive F-22 şi F-35B ale Forţelor Aeriene ale SUA şi avioane de luptă F-35A ale armatei sud-coreene, potrivit aceleiaşi surse.

"Aceste exerciţii aeriene combinate demonstrează disponibilitatea şi capacitatea Statelor Unite de a oferi un factor de descurajare extins, puternic şi credibil împotriva ameninţărilor nucleare şi balistice din Coreea de Nord", a adăugat Departamentul Apărării citat de Yonhap.

Seulul vrea să convingă opinia publică din ce în ce mai îngrijorată de angajamentul Washingtonului alături de ea, după un an în care Coreea de Nord s-a autoproclamat putere nucleară "ireversibilă" şi a continuat cu un număr record de teste cu rachete.

Austin şi ministrul sud-coreean al Apărării, Lee Jong-sup, au convenit să "extinde şi să sporească nivelul şi scara" exerciţiilor militare comune, în lumina "provocărilor continue” ale Phenianului, inclusiv a unei recente incursiuni cu drone, au spus aceştia într-un comunicat.

Toate manevrele militare comune dintre Statele Unite şi Coreea de Sud exasperează Phenianul, care le consideră o repetiţie pentru o posibilă invazie şi care a răspuns adesea cu ameninţări şi exerciţii de partea sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.