Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Albastră a Coreei de Sud a pus la îndoială miercuri comentariile lui Trump, care sugerase că Seulul a acceptat să crească cu 500 de milioane de dolari suma alocată menţinerii trupelor americane pe teritoriul ţării, scrie Reuters.

Kim Eui-kyeom, un purtător de cuvânt al Casei Albastre a afirmat, fiind întrebat de comentariile lui Trump privind suma de 500 de milioane că nu ar trebui considerat ca fiind ceva „gata făcut”.

Trump a declarat la o întâlnire a cabinetului din Washington de marţi că Seulul a căzut de acord să plătească cu 500 de milioane de dolari în plus ca parte a unui acord privind împărţirea costurilor pentru a păstra cei aproximativ 28.500 de soldaţi americani în Coreea de Sud.

„Plăteau 500 de milioane de dolari pentru o protecţie care valora cinci miliarde de dolari. Trebuie să avem ceva mai bun de atât. Aşa că au fost de acord să plătească încă 500 de milioane”, a afirmat Trump.

Oficialii din Coreea de Sud şi SUA au iniţiat un acord duminică prin care Seulul îşi va creşte contribuţia până la 927 de milioane de dolari, faţă de 857 de milioane în 2018, o creştere de 70 de milioane de dolari.

Conform oficialilor sud-coreeni, americanii au cerut în timpul negocierilor o creştere de 50%.

„Ambele părţi vor lua în considerare dacă este nevoie de o creştere şi este posibil să cadă de acord pentru a menţine actualul nivel”, a afirmat Kim.

Cele două părţi au avut dificultăţi în a ajunge la un acord, în pofida a 10 runde de discuţii din martie până în prezent, după ce Trump a cerut în repetate rânduri o creştere a cheltuielilor din partea Coreei de Sud.

Trump a afirmat marţi că relaţia cu Coreea de Sud este „grozavă” însă a precizat că SUA au pierdut „o cantitate imensă” de bani pentru a-şi apăra aliatul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.