Miniştrii de Externe din ”Grupul celor Şapte” (G7) se vor reuni luni şi marţi la summitul din localitatea Lucca, situată în Toscana, iar agenda ar urma să fie dominată de discuţii despre ultimele provocări lansate de regimul nord-coreean, precum şi implicarea ruşilor în conflictul sirian, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noi tensiuni au apărut în ultima săptămână, după ce armata americană a lansat un atac cu rachete de croazieră asupra unei baze aeriene a forţelor preşedintelui Bashar al-Assad, susţinut de către Moscova şi Teheran.

Între timp, regimul nord-coreean a argumentat că acţiunea militară americană reprezintă o justificare pentru programul său nuclear, care ameninţă Coreea de Sud şi Japonia.

Preşedintele Putin a catalogat atacul american drept o ”agresiune împotriva unei ţări suverane”, însă Rusia a fost suspendată din G8 după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea.

Războiul declaraţiilor nu a rămas fără un răspuns din partea Occidentului, iar şeful diplomaţiei britanice a decis să renunţe la o vizită la Moscova.

Londra a acuzat Moscova că este responsabilă ”prin proxy” de moartea civililor în atacul chimic din localitatea Khan Sheikhoun.

Tillerson a precizat că este timpul ca ruşii să se gândească cu grijă la sprijinul continuu oferit regimului Assad.

Între timp, portavionul şi grupul săi aeronaval implicat în atacul asupra bazei al-Shaayrat a plecat spre peninsula Coreeană.

G7 este reprezentat de Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia şi Statele Unite. 

De asemenea, la acest summit vor participa şi reprezentanţii Uniunii Europene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.