Un oficial nord-coreean a reafirmat luni angajamentul Phenianului faţă de dezvoltarea unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu rază lungă de acţiune care să ajungă ”de-a lungul Coastei de Est a teritoriului american” şi a subliniat că această ţară paria nu este interesată de diplomaţia cu Statele Unite până nu atinge acest obiectiv, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord nu exclude calea diplomatică, însă ”înainte să ne angajăm în diplomaţie cu administraţia Trump vrem să transmitem mesajul clar că RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) dispune de o capacitate defensivă şi ofensivă fiabilă în vederea contracarării oricărei agresiuni a Statelor Unite”, a declarat acest oficial pentru CNN.

Aceste declaraţii reprezintă o adevărată sfidare la care Statele Unite şi administraţia Trump să reflecteze, în urma mesajelor contradictorii ale acestora cu privire la eforturile diplomatice privind Nordul.

Secretarul general al Casei Albe John Kelly aprecia săptămâna trecută că americanii ar trebui să fie îngrijoraţi de capacitatea Coreei de Nord de a atinge Statele Unite cu o rachetă ballistică intercontinentală. El le spunea unor jurnalişti că, în cazul în care ameninţarea creşte ”dincolo de nivelul din prezent, ei, bine, să sperăm că diplomaţia funcţioneză”.

Kelly nota totodată că Phenianul ”dezvoltă un vehicul nuclear (care) reintră (în atmosferă) destul de bun”.

Pentru ca o rachetă să lovească cu succes o ţintă, ea trebuie să reintre în atmosferă fără să se dezintegreze.

Prin aceste declaraţii, Kelly pare să sugereze că Washingtonul crede că Phenianul se apropie de o realizare-cheie în programul său balistic.

Oficialul nord-coreean citat a declarat pentru CNN că mai sunt necesare două etape până la atingerea obiectivului său - o ICBM fiabilă.

O etapă este detonarea nucleară deasupra solului, precum cea evocată de ministrul nord-coreean de Externe Ri Yong-ho luna trecută la ONU, unde a sugerat că liderul nord-coreean Kim Jong-un are în vedere să detoneze ”o bombă cu hidrogen fără precedent” deasupra Oceanului Pacific, după ce preşedintele american Donald Trump a ameninţat cu ”distrugerea completă” a Coreei de Nord.

Cealaltă etapă este ”testarea unei ICBM cu rază lungă de acţiune capabilă să atingă (Insula) Guam şi (să treacă) chiar mai departe” de ea, declară acest oficial.

Ambele etape sunt necesare pentru ca RPDC să transmită un ”mesaj clar” administraţiei Trump, potrivit căruia deţine o disuasiune nucleară eficientă, subliniază acest oficial.

Unul dintre aceste două teste ar putea să coincidă cu exerciţiile navale comune americano-sud-coreene care au început luni şi durează zece zile sau cu turneul lui Trump în Asia prevăzut luna viitoare, a adăugat el

Phenianul consideră că aceste exerciţii militare sunt o repetiţie a unei invazii americane, în timp ce Washingtonul subliniază că ele sunt pur defensive.

Secretarul de Stat american Rex Tillerson a subliniat duminică faptul că îşi va continua eforturile diplomatice cât mai mult timp posibil, în pofida zăngănitului armelor pe ambele ţărmuri ale Pacificului.

”Aceste eforturi diplomatice vor continua până când va cădea prima bombă”, a declarat Tillerson în emisiunea CNN "State of the Union".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.