Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supervizat un test al unui "nou tip de rachetă sol-mare", a anunţat joi agenţia oficială, în ceea ce este prezentat ca o iniţiativă de consolidare a securităţii frontierelor maritime ale ţării, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coreea de Nord, înarmată nuclear, a declarat în acest an Coreea de Sud drept "principalul său inamic", a închis agenţiile dedicate reunificării peninsulei şi a ameninţat că va intra în război pentru orice încălcare a teritoriului.

Phenianul şi-a intensificat, de asemenea, testele de armament, inclusiv lansarea unei serii de rachete de croazieră, testarea unui "sistem de arme nucleare submarine" şi lansarea unei rachete balistice hipersonice cu combustibil solid.

Armata sud-coreeană a declarat miercuri că a detectat lansarea mai multor rachete de croazieră de către Nord.

Kim Jong Un a supervizat "testul de evaluare a noii rachete sol-mare Padasuri-6 destinată marinei", a anunţat agenţia oficială de presă nord-coreeană.

Liderul şi-a exprimat "marea satisfacţie faţă de rezultatele tragerilor'" a adăugat KCNA.

Rachetele şi-au atins ţintele după ce au zburat deasupra Mării de Est timp de 1.400 de secunde, a precizat agenţia.

Kim Jong Un a declarat că Seulul a permis "diferitelor tipuri de nave de luptă să intre în apele RPDC pentru a încălca grav suveranitatea sa", referindu-se la Nord după acronimul său oficial.

Graniţa maritimă dintre cele două ţări, cunoscută sub numele de Linia de limită nordică, nu a fost niciodată demarcată oficial şi a fost scena unor confruntări anterioare între cele două Corei.

Liderul nord-coreean a denunţat "eforturile disperate ale Seulului de a păstra linia de demarcaţie nordică" şi a promis că Phenianul va "apăra pe deplin suveranitatea maritimă prin forţa armelor şi a acţiunilor, nu prin orice retorică".

Aceasta declarase la începutul anului că nu va mai recunoaşte Linia de demarcaţie nordică şi, potrivit KCNA de joi, a calificat această frontieră de facto drept "fantomă fără nicio bază în lumina dreptului internaţional".

De asemenea, Coreea de Nord a anunţat luni că a dezvoltat un nou sistem de control pentru lansatoarele multiple de rachete, despre care crede că va spori semnificativ capacităţile sale de apărare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.