Coreea de Nord condamnă decizia Statelor Unite de a trimite tancuri de asalt de tip Abrams Ucrainei şi faptul că alimentează un ”război prin procură” cu scopul de a distruge Rusia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele american Joe Biden a promis miercuri să trimită Kievului 31 de tancuri de tip Abrams, unul dintre cele mai puternice şi sofisticate dispozitive de luptă ale armatei americane.

Această livrare ar urma să aibă loc abia peste ”câteva luni”, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) al Casei Albe, John Kirby.

Washingtonul ”încalcă şi mai mult linia roşie”, a denunţat vineri, într-un comunicat, Kim Yo Jong, sora dictatorului nord-coreean Kim Jong Un.

Kim Yo Jong acuză Statele Unite, pe care le cataloghează drept ”arhicriminale”, de faptul că sunt responsabile de Războiul rus din Ucraina.

În spatele acestei decizii ”se ascunde voinţa sinistră a Statelor Unite de a-şi atinge obiectivul hegemoniei” prin continuarea alimentării unui ”răzoi prin procură pentru a distruge Rusia”, acuză ea.

Phenianul se va afla ”întotdeauna” alături de Rusia, subliniază sora dictatorului.

Alături de China, Rusia este unul dintre puţinii aliaţi ai Coreei de Nord pe scena internaţională, iar Moscova a sărit, în trecut, în mod direct, în ajutorul regimului lui Kim Jong Un.

Coreea de Nord, Siria şi Rusia sunt singurele ţări care au recunoscut independenţa ”republicilor” de la Lugansk şi Doneţk, două regiuni separatiste proruse în Donbas, în estul Ucrainei.

Moscova a pledat mult timp, în Consiliul de Securitate al ONU, în care este membru permanent, împotriva sancţiunilor internaţionale impuse Phenianului şi a cerut relaxări din motive umanitare.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un declara în 2022 că vrea ca ţara sa să deţinăcea mai puternică forţă nucleară din lume.

El a catalogat în septembrie drept ”ireversibil” statutul de putere nucleară al Nordului.

Coreea de Sud şi Statele Unite atribuie Coreei d Nord intenţia de a efectua în curând un nou test nuclear, al şaptelea din istoria acesteia şi primul din 2017 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.