Coreea de Nord cere o ridicare a sancţiunilor internaţionale care interzic Phenianului exportul de metale şi importul de produse petroliere - drept o condiţie prealabilă - unei reluări a negocierilor cu Statele Unite în dosarul nuclear, declară marţi deputaţi sud-coreeni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nordul cere, de asemenea, ridicarea interdicţiei de a importa produse de lux, declară aceşti aleşi în urma unei reuniuni cu şeful serviciilor sud-corene de informaţii (NIS) Park Jie-won.

Cele două Corei şi-au restabilit, în urmă cu o săptămână, telefonul roşu, suspendat în urmă cu peste un an de către Phenian, iar liderii celor două ţări au convenit să îmbunătăţească relaţiile intercoreene.

”Ca o condiţie prealabilă unei relansări a negocierilor, Coreea de Nord cere ca Statele Unite să autorizeze exporturile de minerale şi importurile de produse petroliere şi de alte bunuri”, a declarat presei un membru al Comisiei parlamentare a Informaţiilor, Ha Tae-keung, citându-l pe Park Jie-won.

Presa oficială nord-coreeană nu a scris nimic marţi pe această temă.

Consiliul de Securitate al ONU a impus numeroase sancţiuni Coreei de Nord, din cauza continuării programelor nuclear şi balistic nord-coreene, o încălcare a rezoluţiilor ONU, care le interzic.

Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud au impus, la rândul lor, sancţiuni Coreei  Nord, care a efectuat şase teste nucleare din 2006 şi testează cu regularitate rachete balistice.

Coreea de Nord nu a mai testat, însă, vreo armănucleară şi nici rachete balistice intercontinentale (ICBM) - din 2017 -, înaintea unui summit, în Singapore, între dictatorul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump.

Cei doi s-au întâlnit în total de trei ori, însă nu au făcut niciun progres în problema dezarmării nucleare a Coreei de Nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.