Coreea de Nord a acuzat luni Statele Unite că îi încalcă spaţiul aerian prin efectuarea de zboruri de supraveghere şi a avertizat că, deşi Pyongyangul dă dovadă de reţinere, astfel de zboruri pot fi doborâte, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acţiunile militare provocatoare ale Statelor Unite aduc peninsula coreeană mai aproape de un conflict nuclear, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale din Coreea de Nord, într-o declaraţie transmisă de agenţia oficială de ştiri KCNA.

Este menţionată, de asemenea, utilizarea avioanelor de recunoaştere şi a dronelor americane şi se precizează că Washingtonul escaladează tensiunile prin trimiterea unui submarin nuclear în apropierea peninsulei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC

4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Nu există nicio garanţie că un accident atât de şocant precum doborârea avionului de recunoaştere strategică al Forţelor Aeriene americane nu se va întâmpla" în apele din estul Coreei, a declarat purtătorul de cuvânt.

În declaraţie se menţionează incidente anterioare în care Coreea de Nord a doborât sau a interceptat avioane americane la graniţa cu Coreea de Sud şi în largul coastei. Coreea de Nord s-a plâns adesea de zborurile de supraveghere americane în apropierea peninsulei.

Nu a existat un răspuns imediat din partea armatei americane staţionate în Coreea de Sud la o solicitare de comentarii.

"ŞANTAJ NUCLEAR"

Demersurile Statelor Unite de a introduce resurse nucleare strategice în peninsula coreeană reprezintă "cel mai nedisimulat şantaj nuclear" împotriva Coreei de Nord şi a ţărilor din regiune şi reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii, consideră KCNA.

"Dacă situaţia extremă, dorită de nimeni, va fi creată sau nu în peninsula coreeană depinde de acţiunile viitoare ale SUA, iar dacă se va întâmpla vreo situaţie subită... Statele Unite vor fi trase în totalitate la răspundere pentru aceasta", a declarat aceasta.

Forţele americane şi sud-coreene au desfăşurat anul acesta exerciţii aeriene şi navale care au implicat un portavion american şi bombardiere. Un submarin american cu rachete de croazieră cu propulsie nucleară a făcut, de asemenea, o escală în portul Busan din Coreea de Sud luna trecută.

Declaraţia Coreei de Nord denunţă ceea ce consideră a fi o mişcare a SUA de a amplasa un submarin nuclear strategic cu focoase nucleare în peninsula coreeană pentru prima dată din 1981.

În aprilie, liderii Coreei de Sud şi ai Statelor Unite au convenit că un submarin cu rachete balistice cu propulsie nucleară al Marinei americane va vizita Coreea de Sud pentru prima dată după anii '80, dar nu a fost stabilit un calendar pentru o astfel de vizită.

Aceasta a făcut parte dintr-un plan de intensificare a desfăşurării de mijloace strategice americane, care vizează un răspuns mai eficient la ameninţările şi testele de armament ale Coreei de Nord, în apărarea aliatului său Coreea de Sud.

În iunie, un bombardier strategic american B-52 a luat parte la exerciţii militare aeriene cu Coreea de Sud, într-o demonstraţie de forţă după lansarea eşuată a unui satelit spion al Coreei de Nord la sfârşitul lunii mai.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat că a sosit momentul să arate că "determinarea comunităţii internaţionale de a descuraja programul de arme nucleare al Coreei de Nord este mai puternică decât dorinţa Coreei de Nord de a dezvolta arme nucleare", în comentarii scrise pentru Associated Press publicate luni.

Yoon urmează să participe săptămâna aceasta la summitul NATO din Lituania, unde se aşteaptă ca el să încerce să obţină o mai mare cooperare cu membrii NATO în ceea ce priveşte ameninţările nucleare şi cu rachete ale Coreei de Nord, a precizat biroul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.