Coreea de Nord ar putea deveni una dintre „marile puteri economice” ale lumii dacă va renunţa la armele sale nucleare, susţine preşedintele american Donald Trump, conform BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trump a afirmat pe Twitter că Phenianul „are mai mult potenţial decât oricare altă naţiune pentru a creşte rapid”.

Comentariile sale vin la câteva ore după ce Secretarul de Stat american Mike Pompeo a afirmat că Phenianul rămâne o ameninţare nucleară.

Trump se va întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong-un pentru a doua oară la un summit care va avea loc pe 27-28 februarie la Hanoi, în Vietnam.

„Ne aşteptăm la continuarea progresului făcut la primul summit din Singapore”, a scris Trump pe Twitter făcând referire la prima întâlnire dintre cei doi din Singapore în iunie 2018.

„Kim îşi dă seama, poate mai bine ca oricine, că fără armele nucleare, ţara sa ar putea deveni rapid una dintre cele mai mari puteri economice din lume. Datorită locaţiei şi a populaţiei (dar şi a lui), are mai mult potenţial pentru creştere rapidă decât oricare altă naţiune!”, a scris Trump pe Twitter.

Vorbind la Balul Guvernatorilor, un eveniment al guvernatorilor statelor americane, preşedintele a afirmat că a dezvoltat „o relaţie foarte, foarte bună” cu Kim.

Trump a subliniat că nu se grăbeşte în a presa Coreea de Nord privind dezarmarea nucleară. „Nu vreau să grăbesc pe nimeni. Doar că nu îmi doresc teste. Câtă vreme nu au loc teste, suntem fericiţi”, a afirmat Trump.

Summit-ul de la Singapore din iunie 2018 a fost unul istoric, fiind prima întâlnire între un preşedinte american şi un lider nord-coreean, însă acordul semnat de cei doi nu a prezentat un drum clar către dezarmarea nucleară. Astfel, au fost înregistrate puţine progrese concrete în acest sens de atunci.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat duminică pentru Fox News: „S-ar putea să nu stabilim totul în această săptămână însă sperăm să facem un pas substanţial”.

Într-un interviu separat, el a părut să contrazică poziţia lui Trump, care consideră că nu există o ameninţare nucleară din partea Coreei de Nord.

Întrebat dacă Phenianul reprezintă o ameninţare nucleară, Pompeo a răspuns: „Da”.

„Dar preşedintele a afirmat că nu este”, a afirmat Jake Tapper, jurnalistul CNN.

„Nu a afirmat acest lucru... ştiu clar ce a declarat”, a răspuns Pompeo.

Coreea de Nord a insistat că nu va renunţa la arsenalul său nuclear dacă SUA nu îşi vor retrage trupele din Coreea de Sud.

Kim Jong-un a plecat deja spre Hanoi cu trenul iar Trump este aşteptat să plece spre Vietnam mai târziu luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.