Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică luni, ce a aterizat în mare, la est de coasta sa, în cel mai recent test prin care sfidează presiunea mondială şi ameninţările cu noi sancţiuni, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Racheta, despre care se crede că a fost de clasă SCUD, cu rază scurtă de acţiune, a zburat aproximativ 450 de kilometri, au declarat oficiali sud-coreeni.

Casa Albă a precizat că preşedintele Donald Trump a fost informat în legătură testul.

Comandamentul pentru Pacific al SUA a anunţat că a urmărit racheta cu rază scurtă de acţiune timp de şase minute şi a conchis că nu reprezintă o ameninţare pentru America de Nord.

Japonia a protestat oficial faţă de test, în condiţiile în care racheta a căzut în zona sa economică exclusivă. Premierul Shinzo Abe a promis acţiuni, alături de alte naţiuni, pentru a răspunde provocărilor repetate ale Phenianului.

“După cum am convenit la recentul (summit – n.r.) G7, problema Coreei de Nord este prioritatea pentru comunitatea internaţională”, a spus Abe. „Lucrând cu Statele Unite, vom lua măsuri specifice”, a adăugat el.

La rândul său, Coreea de Sud a convocat o reuniune a Consiliul Naţional de Securitate.

Phenianul are un arsenal larg de rachete cu rază scurtă de acţiune, dezvoltate iniţial de Uniunea Sovietică.

Lansarea de luni vine după două teste de succes de rachete cu rază medie şi lungă, în tot atâtea săptămâni.

Potrivit experţilor, Phenianul a crescut ritmul testelor la un nivel fără precedent într-un efort de a dezvolta o rachetă intercontinentală capabilă să lovească teritoriul american.

De asemenea, acesta este al treilea test de când preşedintele liberal sud-corean Moon Jae-in a fost învestit în funcţie, pe 10 mai. Acesta a promis să implice statul comunist într-un dialog, în condiţiile în care sancţiunile nu au reuşit să rezolve ameninţarea tot mai mare reprezentată de programul nuclear şi balistic al Phenianului.

Coreea de Nord, care a făcut zeci de teste de rachetă, dar şi două nucleare, de la începutul lui 2016, susţine că programul este necesar pentru contracara agresiunea americană.

Washingtonul a afirmat că va discuta cu China o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU şi că Beijingul, principalul aliat diplomatic al Phenianului, îşi dă seama că nu mai este mult timp pentru a pune capăt programului militar nord-coreean prin negocieri.

Întrebat cum ar arăta un conflict militar cu statul comunista, şeful Pentagonului, Jim Mattis, a declarat că ar fi “probabil cea mai grea luptă din viaţa majorităţii oamenilor”. “Regimul nord-coreaan are sute de tunuri de artilerie şi lansatoare de rachete ce au în raza de acţiune unul dintre cele mai dens populate oraşe de pe Pământ, capitala Coreei de Sud”, a explicat el. “Iar în cazul unui război, ar reprezenta un pericol şi pentru China şi Rusia”, a adăugat secretarul Apărării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.