Coreea de Nord a lansat vineri două proiectile care, potrivit unor oficiali sud-coreeni, ar fi un nou tip de rachete cu rază scurtă de acţiune, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lansarea, a treia în decurs de o săptămână, a avut loc vineri, devreme, de pe coasta de est a Coreii de Nord.

Serie de teste este văzută ca o reacţie la exerciţiile militare planificate ale Coreii de Sud şi Statelor Unite.

Joi, Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut Coreii de Nord să se angajeze în discuţii ”semnificative” cu Statele Unite.

După o întâlnire cu uşile închise a Cnsiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, ţările  participante au afirmat că trebuie aplicate sancţiuni internaţionale până când Pyongyangul va dezafecta programele de rachete nucleare şi balistice.

Cea mai recentă lansare a avut loc la ora 02:59 (17:59 GMT joi) şi la 03:23 ora locală din regiunea Yonghung din provincia South Hamgyong din Marea Japoniei, cunoscută şi ca Marea de Est, potrivit  Şefilor de Stat Comuni ai Coreii de Sud.

Rachetele au zburat foarte jos, la circa 25 de kilometri, pe o distanţă de circa 220 de kilometri. Analiştii afirmă că au părut să fie neobişnuit de rapide.

Un purtător cuvânt al preşedinţiei sud-coreene a spus că există o probabilitate ridicată ca acestea să fie un nou tip de rachetă balistică cu rază scurtă, similare cu cele folosite săptămâna trecută.

Locul de lansare pare a fi unul noi, a spus Ankit Panda, membru senior adjunct la Federation of American Scientists.

Cu toate acestea, preşedintele Donald Trump a spus că nu este îngrijorat de recenta serie de lansări, pentru că sunt ”standard” nu fac parte din discuţiile recente cu Kim Jong-un.

Miercuri, Coreea de Nord a lansat două rachete care au zburat 250 de kilometri, la o înălţime de 30 de kilometri, înainte de a cădea în Marea Japoniei, potrivit Coreii de Sud.

Coreea de Sud a identificat rachetele ca fiind un tip diferit faţă de cele anterioare, dar Pyongyang a făcut joi o evaluare diferită, afirmând că a testat un nou sistem de lansare, fără să ofere alte detalii.

Pe 25 iulie, Coreea de Nord a tras alte douî rachete, dintre care una a călătorit circa 690 de kilometri.

Lansarea a fost prima de când Trumo şi liderul nord-coreean Kim Jong-un au avut o întâlnire neplanificată, în iunie, în zona demilitarizată care desparte cele două Corei, la care au convenit reluarea discuţiilor pentru denuclearizare.

Coreea de Nord şi-a exprimat nemulţumirea provocată de exerciţiile dintre SUA şi Coreea de Sud. Un eveniment anual pe care aliaţii au refuzat să îl anuleze, dar pe care l-au restrâns ssemnificativ.

Coreea de Nord consideră aceste exerciţii drept pregătiri de război şi le-a calificat ”o încălcare a spiritului” declaraţiei comune semnate de Trump şi Kim la prima lor întâlnire faţă în faţă care a avut loc anul trecut la Singapore.

Pyongyang a avertizat că exerciţiile ar putea afecta reluarea discuţiilor de denuclearizare.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a spus luni că speră că aceste discuţii ar putea începe ”forte curând”, dar că nu sunt planificate alte întâlniri la nivel înalt.

Anul trecut, Kim a spus că ţara sa va opri testele nucleare şi nu va mai lansa rachete balistice intercontinentale.

Activităţile nucleare par să continue, însă, iar imaginile prin satelit de la principala bază nucleară din Coreea de Nord, de luna trecută, au arătat mişcare, sugerând că ţara ar putea să reproceseze material nuclear în combustibil pentru bombă.

Pyongyang continuă să îşi demonstreze abilităţile să dezvolte noi arme, în pofida sancţiunilor economice stricte.

La începutul lunii mai, Coreea de Nord a efectuat o lansare similară cu rachetă cu rază scurtă de acţiune, primul astfel de teste cu o rachetă balistică intercontinentală după 2017.

Coreea de Nord a prezentat recent şi  un nu submarin, despre care oficiali din Coreea de Sud au stabilit că are capacitatea să transporte trei rachete balistice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.