Cooperarea este cea mai bună cale, conform istoriei, atât pentru China cât şi pentru Statele Unite, i-a transmis preşedintele chinez Xi Jinping omologului său american Donald Trump într-un mesaj de felicitare pentru a marca 40 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două ţări au căzut de acord luna trecută privind un armistiţiu de 90 de zile în războiul lor comercial pentru a organiza noi discuţii care ar putea duce la încheierea disputei.

În mesajul său transmis lui Trump, Xi a afirmat că relaţiile SUA-China au avut momente bune şi rele, însă au făcut progrese istorice în ultimele patru decade, a informat agenţia Xinhua.

Acest lucru a adus beneficii celor două popoare şi a contribuit la pacea mondială, stabilitate şi prosperitate, a adăugat Xi.

„Cooperarea este cea mai bună cale pentru ambele părţi, ne-a demonstrat istoria”, a afirmat Xi. Relaţiile China-SUA se află într-o fază importantă.

„Atribui o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor China-SUA şi sunt dispus să lucrez cu preşedintele Trump pentru a sintetiza experienţa dezvoltării relaţiilor dintre cele două ţări şi să implementăm un consens la care am ajuns într-un efort comun pentru a avansa relaţiile China-SUA, cooperarea şi stabilitatea, pentru ca de acest lucru să beneficieze ambele popoare, dar şi cele din restul lumii”, a afirmat Xi.

Trump a răspuns printr-un mesaj în care a precizat că prioritatea sa este să promoveze relaţiile constructive şi de cooperare dintre SUA şi China.

Xi şi Trump au vorbit la telefon în weekend. Trump a declarat că a avut „o convorbire telefonică lungă şi foarte bună” cu Xi şi că se fac progrese în privinţa unui acord comercial între cele două ţări.

China şi SUA plănuiesc consultări faţă în faţă privind comerţul în ianuarie, a anunţat Ministerul Comerţului din China săptămâna trecută.

Xinhua, într-un editorial, a afirmat că era normal ca cele două ţări să aibă neînţelegeri şi să întâmpine probleme, având în vedere „diferitele sisteme sociale, căi de dezvoltare, istorie şi cultură”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.