Controalele fizice impuse în Irlanda de Nord din cauza Brexitului au fost suspendate, la începutul săptămânii, în porturile Belfast şi Larne, în urma unor ameninţări proferate la adresa personalului însărcinat cu efectuarea acestor controale, care a anunţat că se retrage din cauza unor ”îngrijorări” cu privire la securitate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comunitatea Mid and East Antrim Borough a anunţat luni seara că îşi retrage ”imediat” personalul însărcinat cu inspecţii în portul Larne, din cauza acestor ”îngrijorări cu privire la securitate”.

Această decizie intervine în urma unei creşteri puternice a unor ”comportamente ameninţătoare, în ultimele săptămâni”, în care au apărut inscripţii ”care se referă la tensiuni tot mai mari cu privire la Protocolul nord-irlandez şi care desemnează personalul porturilor drept ţintă”, a subliniat într-un cmunicat comunitatea.

Intrarea în vigoare, la 1 ianuarie, a noului regim, din cauza Brexitului, a condus la introducerea unor controale vamale ale mărfurilor care traversează Marea Irlandei şi intră în provincia britanică Irlanda de Nord şi în Marea Britanie.

În vederea evitării impunerii unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda, un stat membru UE, care riscă să fragilizeze pacea între unionişti şi republicani, Irlanda de Nord continuă să facă parte din piaţa unică europeană.

Premierul nord-irlandez Arlene Foster a catalogat drept ”întru totul condamnabile” aceste ameninţări, subliniind, la postul UTV, asupra unor ”tensiuni comunitare” în provincia britanică.

În total 12 angajaţi ai comunităţii munceau în portul Larne împreună cu agenţi de la Ministerul nord-irlandez al Agriculturii şi cu agenţi din cadrul Poliţiei britanice de Frontieră.

”Am văzut ceea ce aş califica drept nişte graffiti profund tulburătoare şi o creştere notabilă a tensiunilor faţă de Protocolul nord-irlandez, mai ales în aceste ultime zile”, a subliniat alesul local Peter Johnston.

PATRULE

Retragerea ”imediată” a personalului se va încheia doar atunci când ”vom avea garanţii adevărate şi încrederea deplină că el îşi poate îndeplini misiunea fără frică, teamă sau îngrijorare”, a subliniat alesul.

Ministerul nord-irlandez al Agriculturii a decis ulterior ”să suspende în mod temporar inspecţiile fizice ale produselor de origine animală la Larne şi Belfast”, a anunţat un purtător de cuvânt.

Controlul documentelor continuă să aibă loc, a precizat aceeaşi sursă.

Poliţia nord-irlandeză a anunţat pe Twitter că a ”crescut patrulele în portul Larne şi în alte puncte de intrarea, cu scopul de a asigura personalul şi populaţia locale”.

Adjunctul şefului poliţiei nord-irlandeze avertiza recent că regimul diferit aplicat în această provincie britianică provoacă o ”nemulţumire tot mai mare” în rândul unioniştilor, care susţin rămânerea Irlandei de Nord în cadrul Coroanei britanice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.