Donald Trump l-a primit luni la Casa Albă pe şeful Guvernului italian Giuseppe Conte, un lider european populist cu care are afinităţi, mai ales în domeniile imigraţiei şi comerţului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este un om care face o treabă formidabilă”, a apreciat în Biroul Oval preşedintele Statelor Unite, salutând politica migraţiei a lui Conte.

”Ştiu că are o poziţie foarte fermă la frontieră”, a continuat Donald Trump. ”Multe alte ţări din Europa ar trebui să facă la fel”, a apreciat locatarul Casei Albe, un critic al Uniunii Europene (UE), înaintea unei prime întâlniri tête-à-tête urmată de discuţii bilaterale împreunăcu delegaţiile.

”Italia este un important aliat NATO, un partener eminent în Afganistan şi în Irak şi este crucială în aducerea stabilităţii în regiunea mediteraneeană”, sublinia Casa Albă la sfârşitul lui iunie, când a anunţat această vizită, prima a noului premier italian, pe care Trump l-a catalogat deja drept ”super” la ultimul summit G7, la începutul lui iunie, în Canada.

”El este foarte ferm cu imigraţia, ca mine”, declara atunci miliardarul reublican, care vrea să construiască un zid la frontiera cu Mexicul, în lupta împotriva imigraţiei clandestine şi care nu a ezitat să despartă copii de păronţii lor arestaţi pentru că au trecut ilegal frontiera.

Potrivit presei italiene, vizita la Washington a acestui profesor de drept fără experienţă politică urmează să-i permită să capete o statură internaţională, în contextul în care în Italia se află cu regularitate în umbra celor doi vicepreşedinţi grei ai Consiliului Miniştrilor, care l-au ales să conducă Guvernul - Luigi Di Maio, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem) şi Matteo Salvini, liderul Ligii )extremă dreapta).

Însă Salvini, care se află la originea fermităţii afişate de Roma în privina migraţiei, a făcut din nou să se vorbească de el după ce a postat pe Facebook, duminică, de ziua de naştere a lui Benito Mussolini, o frază pronunţată adesea de dictatorul fascist - ”mulţi inamici, multă onoare”.

PRIETENii RUSIEI

Alt punct comun al lui Trump cu Conte este faptul că ei sunt în favoarea unor relaţii mai bune cu Rusia.

În Canada, Trump a îndemnat G7 să reprimească Rusia, exclusă în 2014 după anexarea Crimeei. ”Ei ar trebui să reintegreze Rusia. Pentru că trebuie să avem Rusia la masa negocierilor”, a declarat el.

Conte, care participa atunci la prima sa mare reuniune internaţională, s-a declarat ”de acord” cu preşedintele american, demarcându-se de colegii săi europeni.

În domeniul comerţului, cei doi împărtăşesc acelaşi scepticism faţă de liberul schimb.

Trump a denunţat mai multe acorduri internaţionale, precum NAFTA (cu Canada şi Mexicul) sau acordul de liber-schimb transpacific TPP, iar Guvernul lui Conte refuză să ratifice acordul de liber-schimb între UE şi Canada (CETA).

Însă în opinia lui Nick Ottens de la Atlantic Council, preşeidntele american ”riscă să nu găsească aliatul la care se aşteaptă” în şeful Guvernului italian.

În privinţa schimburilor comericale, respingerea de către noul Guvern italian al acordurilor multinaţionale riscă să compromită obiectivul lui Trump de eliminare a tuturor taxelor vamale cu UE, explică acest expert.

Potrivit presei italiene, Conte doreşte să apere sectorul auto italian, ameninţat de taxe americane la import, şi vrea să apere întreprinderi italiene prezente în Iran, pe care Trump vrea să le împiedice prin reimpunerea de sancţiuni Teheranului.

Iar în domeniul apărării, Italia a anunţat că este exclus să-şi atingă obiectivul chetuielilor în sector de 2% din PIB, cu atât mai puţin noul obiectiv de 4% stabilit de Trump aliaţilor la ultimul summit NATO.

”Ne-am privit şi am zâmbit: noi credem că 2% este deja de neatins”, declara recent ministrul italian al Apărării Elisabetta Trenta.

Participarea Italiei la operaţiunile NATO în Afganistan, Irak şi Siria, care se bucură de un consens mai mare, se află pe agenda celor doi, dar şi eforturi diplomatice italiene de susţinere a procesului de reconciliere în Libia.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.