Consiliul Europei (CoE) deplânge progrese ”insuficiente per ansamblu” ale Austriei în domeniul luptei împotriva corupţiei - în mediile judiciar şi politic -, într-un raport publicat luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Grupului statelor împotriva corupţiei (GRECO), un organ al Consiliului Europei, ”Austria a pus în aplicare în mod satisfăcător (...) doar două dintre cele 19 recomandări” pe care i le-a făcut în 2017.

GRECO relevă astfel că ”nivelul foarte slab de conformitate” faţă de recomandările sale ”nu a evoluat”, indiderent că este vorba despre ”transparenţa procesului legislativ” sau despre un ”cod de condută al deputaţilor” în probleme privind conflictul de interese sau declaraţiile de avere.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În ceea ce-i priveşte pe judecători şi procurori, GRECO consideră ”regretabil că un nunăr considerabil de măsuri” avute în vedere începând din 2018 ”nu au fost finalizate încă”.

Grupul denunţă nereguli în procesul de selectare a magistraţilor sau în evaluarea lor, însă notează ”progrese” prin noi dispoziţii care le interzic să ocupe în mod simultan funcţii politice sau în domeniul deontologiei.

GRECO cere Austriei să-i prezinte un raport cu privire la progrese în implementarea recomandărilor pe care i le-a făcut ”cât mai curând posibil, cel mai târziu la 30 septembrie 2021”.

Austria a fost zguduită, în ultimii ani, de mai multe scandaluri de corupţie.

Recent, la 11 februarie, domiciliul ministrului austriac al Finanţelor Gernot Blümel, un apropiat al cancelarului Sebastian Kurz, a fost percheziţionat.

Justiţia îl suspectează de implicare într-o finanţare ocultă a partidului conservator OeVP de către gigantul mondial al jocurilor de noroc Novomatic.

Din GRECO fac parte cei 47 de membri ai Consiliului Europei, dar şi Belarusul, Kazahstanul şi Statele Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.