Rusia nu s-a retras din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea neagră pentru a se răzbuna pe Turcia pentru faptul că a susţinut aderarea Suediei la NATO, dezminte consilierul-şef al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Akif Cagatay Kilic, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am fost ca un aliat din NATO, atât am fost deschişi în relaţia noastră cu Federaţia rusă”, declară Akif Cagatay Kilic CNN.

El a răspuns astfel când a fost întrebat de CNN dacă extinderea NATO în Suedia a creat fricţiuni între Moscova şi Ankara şi dacă retragerea Rusiei din Acordul de Istanbul este o măsură de retorsiune în acest dosar.

”Noi cooperăm foarte îndeaproape cu toate părţile, dar şi cu Federaţia rusă, iar eu nu cred că există fricţiuni cu privire la summitul NATO”, a subliniatv el.

Turcia a anunţat la 11 iulie că susţine aderarea Suediei la NATO, permiţând astfel Alianţei să finalizeze o extindere istorică în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022.

Turcia a blocat aderarea Suediei la NATO timp de luni de zile, acuzând Stockholmul de faptul că găzduieşte activişti kurzi.

În calitate de state membru al Alianţei Nord-Atlantice, ea are dreptul să se opună prin veto extinderii NATO.

Turcia a acuzat Suedia de faptul că permite membrilor unor grupări kurde pe care le consideră teroriste, de exemplu Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), să opereze.

Ankara a acuzat oficiali suedezi de complicitate în demonstraţii islamofobe la care s-au ars exemplare ale Coranului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.