Conservatorii ciprioţi au ieşit câştigători în alegerile de duminică, dar nu au reuşit să obţină o majoritate absolută în Parlament, alegătorii orientându-se către partide mai mici, inclusiv spre un partid de dreapta care are legături cu formaţiunea Zorii Aurii, scoasă în afara legii în Grecia, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu toate voturile numărate, Partidul Adunarea Democratică (dreapta), al preşedintelui Nicos Anastasiades, şi Partidul AKEL (comunist), şi-au menţinut poziţia de cele mai mari două partide de pe insulă, dar sprijinul pentru ambele a fost erodat de grupări mai mici, în condiţiile unei participări record.

ELAM, un partid naţionalist anti-migraţie care doreşte să interzică burka şi niqab, aproape şi-a dublat voturile faţă de alegerile din 2016, la aproximativ 6,8% din voturi, plasându-se pe locul patru în preferinţele alegătorilor.

Legăturile dintre ELAM din Cipru şi Zorii Aurii din Grecia au fost bine documentate în trecut. Zorii Aurii a fost scoasă în afara legii ca organizaţie criminală de către un tribunal grec, în octombrie 2020, iar membrii principali au fost închişi.

ELAM respinge obiectivul de lungă durată de a reuni Cipru pe linia unei federaţii bi-zonale, bi-comunale, poziţie susţinută de ciprioţii greci în conflictul vechi de decenii, care a divizat insula mediteraneană.

Insula găzduieşte ciprioţi greci şi turci.

Statul Cipru a fost împărţit într-o invazie turcă din 1974, determinată de o scurtă lovitură de stat de inspiraţie greacă.

Nenumărate încercări de mediere nu au reuşit să rezolve disputa care este o primă sursă de tensiune între aliaţii NATO Grecia şi Turcia.

"Cred că câştigătorul clar este ELAM şi aceasta este o problemă pentru oamenii care cred în federaţie (ca soluţie) şi cred că rezultatul va fi folosit şi de cercurile naţionaliste din nord", a spus Andromachi Sophocleous, analist politic şi activistă pentru pace. Acesta s-a referit la nordul Ciprului, un stat turc-cipriot separat, recunoscut doar de Turcia.

Cipru s-a confruntat cu un şir de scandaluri de corupţie în ultimii ani, analiştii aşteptându-se ca partidele mari să suporte efectul dezamăgirii alegătorilor.

ELAM, alături de alte partide mai mici, a militat şi pe o platformă de eliminare a corupţiei.

Votul de duminică a avut loc numai în zonele controlate de guvern din Cipru. Absenteismul a fost de 34,3%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.