Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că peste 100 de persoane evacuate din oţelăria Azovstal din Mariupol, inclusiv unele rănite, au ajuns, marţi, la Zaporijie, relatează The Guardian. De asemenea, vicepremierul ucrainean, Irina Vereşciuk, a afirmat că 106 persoane au fost evacuate din Azovastal şi susţine că încetarea focului nu a fost suficient de lungă, iar sute de oameni au rămas blocaţi sub dărâmături, inclusiv 40 de soldaţi grav răniţi. Vereşciuk mai acuză trupele ruse că au schimbat acordurile privind evacuările, iar oamenii din oraşele Tokmak şi Vasîlivka nu au putut pleca, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Familii şi persoane aflate în vehicule private s-au alăturat unui convoi de autobuze şi ambulanţe însoţite de echipele CICR şi ONU pe drum. Peste 100 de persoane, inclusiv unele care au fost rănite, au ajuns marţi la Zaporijie. Alţi oameni din oţelăria Azovstal au plecat în altă parte; CICR nu a organizat şi nu a însoţit aceste mişcări civile”, se arată într-un comunicat al CICR.

”Este o uşurare imensă faptul că unii civili care au suferit săptămâni întregi au plecat. CICR nu i-a uitat pe oamenii care se află încă acolo, nici pe cei din alte zone afectate de ostilităţi sau pe cei care au mare nevoie de ajutor umanitar, oriunde s-ar afla. Nu vom cruţa niciun efort pentru a ajunge la ei”, a declarat preşedintele CICR, Peter Maurer.

”În calitate de intermediar umanitar neutru şi imparţial, CICR a facilitat dialogul confidenţial intens între părţi cu privire la trecerea în siguranţă a civililor de la sfârşitul lunii februarie”, se mai menţionează în comunicat.

Anterior, primarul Mariupolului a declarat că cel puţin 200 de civili blocaţi în oţelărie alături de luptători, precum şi alţi 100.000 de civili rămân în Mariupol.

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a declarat reporterilor din Zaporijie că un convoi de 106 persoane evacuate din oţelăria Azovstal din Mariupol este aşteptat să sosească marţi, potrivit CNN.

Ea a mai afirmat că alte sute de civili care încearcă să părăsească Mariupol şi alte zone ocupate de ruşi au fost împiedicaţi să facă acest lucru de către forţele ruse.

Vereşciuk a mai spus că încetarea focului din jurul Azovstalului nu a fost suficient de lungă pentru a scoate toţi civilii, ”deci rămân sute de femei, copii şi bătrâni sub dărâmături”.

De asemenea, 40 de soldaţi grav răniţi au rămas în oţelărie, având nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

Vereşciuk i-a acuzat pe ruşi că au schimbat acordurile cu privire la evacuări, ceea ce a însemnat că oamenii din oraşele ocupate precum Tokmak şi Vasîlivka, care se află la sud de Zaporijie, nu au putut pleca.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.