Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că nu poate livra ajutoare în oraşul Mariupol, care este asediat de forţele ruse, până când Rusia şi Ucraina nu ajung la un acord ”care să garanteze trecerea în siguranţă”, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Părţile trebuie să fie garanţii şi să aibă un acord care să permită trecerea în siguranţă. Trebuie să facă public traseul şi să lase mult timp oamenilor să iasă", a declarat pentru BBC purtătorul de cuvânt al CICR, Matt Morris.

”Nu avem o echipă care să poată accesa oraşul în prezent”, a mai spus el.

Dreptul internaţional umanitar ”cere ca oamenilor să li se permită să plece, dar să nu fie forţaţi să plece”, a subliniat oficialul CICR.

Mulţi locuitori ai Mariupolului s-au adăpostit în pivniţe săptămâni întregi, fără alimente, apă şi medicamente.

Ucraina acuză Rusia că a mutat cu forţa mii de civili din Mariupol în zonele controlate de ruşi. Rusia a dezminţit acuzaţiile, dar a raportat evacuări sub escortă rusă.

CICR susţine că nu asistă niciodată la evacuarea forţată şi a negat orice plan de a ajuta Rusia să ”filtreze” refugiaţii ucraineni din Mariupol.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.