O Comisie de anchetă parlamentară americană s-a pronunţat în favoarea declanşării unor proceduri judiciare împotriva lui Steve Bannon, un fost consilier al lui Donald Trump, pe care-l acuză de ”obstrucţionarea activităţii Congresului”, din cauză că refuză să participe la investigaţii cu privire la asaltul de la Capitoliu de la 6 ainuarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Domnul Bannon se va conforma anchetei noastre sau va suporta consecinţele”, a avertizat democratul Bennie Thompson, preşedintele acestei Comisii, denunţată de către Donald Trump şi aliaţii săi.

”Nu putem permite cuiva să se erijeze în obstacol în calea activităţii Comisiei speciale, în timp ce noi lucrăm la stabilirea faptelor. Miza este pur şi simplu prea mare”, a sublniat el înaintea unui vot - în unanimitate - al celor nouă membri ai Comisiei în favoarea urmăriii lui Bannon.

Steve Bannon a fost convocat joi în faţa membrilor acestei Comisii speciale din cadrul Camerei Reprezentanţilor, care anchetează cu privire la rolul fostulu preşedinte republican Donald Trump în atacul susţinătorilor acestuia asupra sediului Congresului, la 6 ianuarie, în timp ce congresmenii certificau victoria în alegerile prezidenţiale a lui Joe Biden.

Însă el nu s-a prezentat în faţa aleşilor.

Această recomandare a Comisiei de anchetă urmează să fie supusă unui vot în sesiune plenară a Camerei Reprezentanţilor, în care democraţii sunt majoritari, în vederea trimierii acesteia secretarului Justiţiei Merrick Garland, care va decide dacă este oportună o incupare a lui Steve Bannon, care riscă teoretic până la un an de închsoare.

Steve Bannon, în vârstă de 67 de ani, a fost unul dintre artizanii campaniei prezidenţiale victorioase a lui Donald trump din 2016, după care a fost dat afară de la Casa Albă de către miliardar.

În ultimele zile ale mandatului său, Trump l-a graţiat şi a pus astfel capăt unor proceduri judiciare cu privire la deturnare de fonduri.

În pofida faptului că nu deţinea nicio funcţie oficială la 6 ianuarie, Steve Bannon a vorbit cu Donald Trump desprea această manifestaţie în zilele dinaintea atacului, potrivit Comisiei.

În afară de acest fost consilier, patru apropiaţi ai lui Donald Trump au fost citaţi la Comisia specială, care le cere documente sau să-i audieze.

Donald Trump le-a cerut să nu dea curs acestor citaţii şi a invocat dreptul Guvernului de a păstra anumite informaţii secrete.

Însă democraţii subliniază că această prerogativă se aplică numai preşedintelui în funcţie.

O dezbatere juridică pe această temă urmează să aibă loc în tribunale şi riscă să încetinească activitatea Comisiei.

Preşedintele american Joe Biden a îndemnat vineri ca cei care ignoră citaţiile Comsiei să fie daţi în judecată.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Justiţiei a declart după aceea că secretarul ia ”decizii în deplină independenţă, în toate procedurile judciare, bazate numai pe fapte şi pe drept”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.