Comisia Juridică a Camerei Reprezentanţilor l-a invitat marţi pe preşedintele Donald Trump la prima sa audiere în investigaţia pentru demitere, aceasta fiind programată să aibă loc pe 4 decembrie, începând astfel următoarea etapă a unui proces care poate duce la acuzaţii oficiale împotriva preşedintelui, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cadrul audierii, programată la ora 10 a.m. EST (15:00 GMT),  vor depune măerturie experţi legali. Numele acestora nu a fost făcut public.

Un consilier al Casei Albe a  refuzat să comenteze dacă Comisia Juridică se aşteaptă să primească un raport al Comisiei pentru informaţii referitor la relaţiile administraţiei Trump cu Ucraina înainte de audiere.

Reprezentantul Jerrold Nadler, preşedintele democrat al comisiei, a afirmat într-un comunicat că i-a scris lui Trump pentru a-i reaminti că regulile comisiei permit preşedintelui să participe la audiere, iar avocatului său să interogheze martorii.

”La bază, preşedintele trebuie să facă o alegere: poate profita de această oportunitate de a fi reprezentat în audierile referitoare la demitere, sau să nu se mai plângă de acest proces. Sper că va opta pentru a participa la investigaţie, direct sau prin intermediul unui avocat, aşa cum au făcut alţi preşedinţi”, a spus Nadler.

Nadler a afirmat în scrisoarea sa că audierea are rolul să fie o oportunitate pentru a discuta baza istorică şi constituţională a investigaţiei pentru demitere, precum şi înţelesul unor termeni precum  ”infracţiuni grave şi delicte”.

“Vom mai discuta dacă acţiunile dumneavoastră dau Camerei dreptul de a-şi exercita autoritatea de a adopta articole pentru demitere”, a mai scris Nadler.

Preşedintele Comisiei Juridice i-a dat termen lui Trump până duminică, 1 decembrie, ora 6 p.m. EST (23:00 GMT), să informeze comisia dacă va participa la audiere şi să precizeze cine va fi avocatul său.

Preşedintele Comisiei pentru Informaţii, reprezentantul Adam Schiff, a declarat marţi că comisiile care conduc investigaţia pentru demitere – cea pentru informaţii, afaceri externe şi de supraveghere – îşi vor publica raportul referitor la investigaţie la scurt timp după revenirea parlamentarilor la Washington pe 3 decembrie, după vacanţa de Ziua Recunoştinţei.

Casa Albă a refuzat să comenteze şi nu a răspuns încă scrisorii lui Nadler.

Dacă articolele pentru demitere vor fi aprobate de Camera Reprezentanţilor, care este controlată de democraţi, Senatul, controlat de republicani, vor organiza un proces pentru a se decide eventuala condamnare şi demitere a lui Trump.

Republicanii nu s-au arătat dispuşi să îl înlăture din funcţie pe Trump, liderul partidului lor, care va candida pentru al doilea mandat de preşedinte în 2020. Trump neagă acuzaţiile care i se aduc şi, alături de mulţi congresmeni republicani, respinge  investigaţia ca fiind o escrocherie.

Democraţii au anunţat la 24 septembrie deschiderea unei anchete cu scopul de a stabili dacă Donald Trump a abuzat de puterea de preşedinte prin faptul că a cerut Ucrainei să ancheteze cu privire la democratul Joe Biden, un potenţial rival în alegerile prezidenţiale din 2020.

Ei îl suspectează că a blocat un ajutor militar destinat Ucrainei, cu scopul de a exercita presiuni în acest sens asupra omologului său ucrainean Volodimir Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.