Comisia Europeană a recomandat miercuri eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci, care efectuează vizite scurte şi călătorii de afaceri în statele membre, după ce executivul de la Ankara a anunţat că îndeplineşte mare parte din cele 72 de criterii impuse prin acordul UE-Turcia privind migraţia, transmite AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Încă sunt multe lucruri urgente de făcut, însă dacă Turcia continuă progresul pe care l-a făcut până acum, atunci poate să respecte standardele noastre”, a precizat prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans.

Comisia Europeană a explicat că decizia a fost luată, deşi Turcia nu a dus la îndeplinire toate cele 72 de criterii impuse până la data limită, însă progresul susţinut din ultimele săptămâni ar recomanda ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci. Astfel, reprezentanţii CE au recomandat statelor membre şi europarlamentarilor să susţină eliminarea vizelor până la 30 iunie.

Turcia trebuie să îndeplinească ultimele criterii înainte de ridicarea vizelor.

Măsura face parte din pachetul de beneficii oferite Turciei, printre care se numără şi un ajutor umanitar în valoare de 6 miliarde de euro, care ar trebui folosit pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru refugiaţii sirieni, dar şi reluarea şi accelerarea negocierilor pentru aderarea ţării la UE.

Eliminarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci este un semn important că Bruxelles-ul îşi respectă promisiunile, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că tot acordul privind migraţia va fi anulat dacă UE nu îndeplineşte toate prevederile negociate.

Cetăţenii turci vor putea să călătorească fără vize în toate statele europene, cu excepţia Marii Britanii şi Irlandei, care s-au arătat reticente faţă de o astfel de măsură. De asemenea, statelor europene li se adaugă patru state din Zona Schengen, respectiv Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Elveţia.

Măsura se aplică doar turcilor care au paşapoarte biometrice, după cum au cerut oficialii europeni.

Marţi, Turcia a îndeplinit unul dintre cele mai sensibile criterii, referitor la ridicarea vizelor pentru grecii ciprioţi, deşi executivul de la Ankara refuză să recunoască independenţa insulei de mai multe decenii.

De altfel, Cipru a pus mari probleme în negocierea unui acord UE-Turcia privind migraţia, ameninţând la un moment dat că va bloca discuţiile prin veto. De altfel, tensiuniile dintre Nicosia şi Ankara nu sunt nimic nou şi datează de la invazia turcă a nordului insulei în anii '70.

Atunci, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a anunţat că ţara sa se va opune prin veto redeschiderii negocierilor pentru aderarea Turciei la UE până ce Ankara va demara procedurile pentru recunoaşterea independeţei insulei.

Forţele militare ale Turciei au invadat Cipru în 1974 şi au ocupat partea de nord a insulei, instaurând o mică enclavă. Ankara a refuzat în mod repetat să recunoască independenţa Nicosiei şi să permită aterizarea avioanelor cipriote pe aeroporturile turceşti sau prezenţa navelor sub pavilion cipriot în porturile de pe coasta mediteraneană a Turciei.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.