Comisia Europeană (CE) lansează o procedură de infringement împotriva legii suveranităţii din Ungaria, iniţiată de către Partidul Fidesz al premierului naţionalist Vikor Orban şi adoptată în decembrie, care permite statului să ancheteze persoane şi organizaţii pe care le suspectează de aducere atingere suveranităţii ungare şi prevede pedepse de până la trei ani de închisoare, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viktor Orban, care-şi cataloghează adesea criticii drept agenţi plătiţi de către entităţi din Occident, susţine că această lege este necesară în apărarea Ungariei de orice amestec politic.

Implementarea legii este atribuită Biroului Apărării Suveranităţii, nou înfiinţat.

Această instituţie poate primi informaţii despre grupuri de peraoane care primesc fonduri străine şi care sunt percepute ca influenţând dezbaterea politică şi procesele elctorale din Ungaria.

Serviciile secrete ungare sunt obligate să asiste această autoritate.

Prevederi ale acestei legi - mai ales mandatul larg al acesteia şi lipsa controlului judiciar - provoacă îngrijorări puternice în rândul societiăţii civile şi jurnaliştilor independenţi care se tem că pot deveni ţinte în cazul în care sunt prea critici cu Viktor Orban.

Ei nu pot contesta ulterior deciziile acestui Birou al Apărării Suveranităţii.

Comisia Europeană (CE) se face un ecou al acestor îngrijorîri şi anunţă miercuri că legea încalcă un evantai larg de valori fundamentale - între altele principiul decraţiei, dreptului la viaţă privată, la protecţia datelor personale, la liberatea de exprimare, de informare şi de asociere şi dreptul la un proces echitabil.

Ungaria dispune de două luni de zile pentru a răspunde obiecţiilor CE.

Scrisoarea de avertisemnt este prima etapă a procedurii de infringement, care poate conduce la o acţiune în justiţie şi amenzi zilnice de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

Statele Unite au criticat această lege, denunţând ”instrumente drastice care pot fi folosite pentru a intimida şi pedepsi pe cei ale căror opinii nu sunt împărtăşite de către partidul aflat la putere” Fidesz al lui Viktor Orban.

Această nouă confruntare între Comisie şi Budapesta intervine la doar câteva zile după un summit UE la care Viktor Orban şi-a ridicat vetoul pentru a permite adoptarea unui fond special în valoare de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei, în urma unor presiuni intense ale omologilor săi din UE şi Parlamentul European (PE).

În cadrul unor negocieri care au precedat acest summit, Viktor Orban a cerut deblocaea ”imediată” a sumei de aproximativ 21 de miliarde de euro din fondurile europene de relansare economică postcovid şi de coeziune, pe care CE le blochează din cauza unor lipsuri persistente în domeniul statului de drept în Ungaria.

Comisia insistă însă asupra faptului că nu va debloca nicio sumă atât timp cât Ungaria nu respectă o serie de ”jaloane” şi de condiţii în vederea unei remedieri a situaţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.