Tratamentul Rusiei asupra prizonierilor de război încalcă Convenţiile de la Geneva, a declarat, luni, comisarul pentru Drepturile Omului al Parlamentului Ucrainei, Liudmyla Denisova. Soldaţii ucraineni eliberaţi au povestit că au fost bătuţi, înfometaţi, intimidaţi, asupriţi moral, degeraţi, păziţi de un câine în timp ce se plimbau prin curte, conform CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o postare pe Facebook, Denisova a spus că soldaţii ucraineni eliberaţi ”au povestit despre tratamentul inuman primit din partea rusă: au fost ţinuţi pe un câmp, într-o groapă, într-un garaj. Periodic, unul era scos: bătut cu patul puştii, împuşcături pe lângă ureche, intimidat”.

”Prizonierii de război au fost duşi într-o direcţie necunoscută şi găzduiţi într-o tabără de corturi la temperaturi de -20 de grade, mulţi băieţi având degerături. Au fost trataţi ca nişte condamnaţi, asupriţi moral şi un câine îi păzea în timp ce se plimbau prin curte”, a continuat Denisova.

Ea a adăugat că unii au fost ”înfometaţi timp de mai multe zile”.

Articolul 13 din Convenţia de la Geneva privind prizonierii de război prevede că ”prizonierii de război trebuie să fie în orice moment trataţi uman”.

Denisova a cerut ”Comisiei ONU pentru Investigarea Încălcărilor Drepturilor Omului în Invazia Rusă a Ucrainei şi misiunii de experţi înfiinţate de statele participante OSCE în cadrul Mecanismului de la Moscova să ia în considerare aceste încălcări ale drepturilor prizonierilor de război ucraineni”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.