Comandantul forţelor americane în Coreea de Sud, generalul Robert Abrams, a declarat că nu a văzut „aproape nicio schimbare verificabilă” în capacităţile militare ale Coreei de Nord, cu doar câteva săptămâni înaintea unui nou summit dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Abrams a declarat că summit-ul de anul trecut dintre Trump şi Kim Jong-un a ajutat la reducerea tensiunilor în peninsula coreeană, însă nu a adus schimbări substanţiale.

Trump şi Kim s-au întâlnit cu iunie 2018 şi cei doi au semnat un document destul de vag prin care se angajau să lucreze către „dezarmarea nucleară a peninsulei coreene”.

Abrams a declarat în faţa Comitetului Forţelor Armate din Senat: „Nu a avut loc aproape nicio schimbare în capacităţile militare ale Coreei de Nord iar Nordul îşi continuă pregătirile militare de iarnă la niveluri istorice”.

„Mai mult, capacităţile militare convenţionale şi asimetrice ale Coreei de Nord, alături de dezvoltarea de sisteme convenţionale avansate rămân neverificate. Aceste capacităţi continuă să pună în pericol Statele Unite, Republica Coreea şi aliaţii noştri regionali”, a specificat el.

Abrams a notat că au trecut 440 de zile de la „ultima acţiune provocatoare” a Coreei de Nord şi a susţinut că acest lucru s-a întâmplat datorită eforturilor diplomatice şi sancţiunilor internaţionale care au dus la „o reducere semnificativă a tensiunilor”.

Trump şi Kim se vor întâlni pe 27-28 februarie la Hanoi, în Vietnam.

Abrams a precizat că „este necesar să se menţină o forţă pregătită pentru a preveni orice acţiuni agresive”, însă a subliniat că cele două armate aliate ale Coreei de Sud şi SUA continuă să se antreneze împreună la un nivel mai scăzut.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.