Comandanţii americani care plănuiesc retragerea din Siria recomandă ca luptătorii kurzi care se luptă cu ISIS să poată păstra armele furnizate de SUA, conform a patru oficiali americani, o decizie care ar înfuria Turcia, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Trei dintre oficiali, vorbind sub condiţia anonimatului, au declarat că recomandările fac parte din discuţiile pentru un plan al armatei americane. Nu este clar ce va recomanda în final Pentagonul Casei Albe. Discuţiile sunt la început în Pentagon şi nu a fost luată încă o decizie, au informat oficialii.
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
Planul va fi prezentat Casei Albe în următoarele zile, iar decizia finală îi aparţine preşedintelui american, Donald Trump.
 
Pentagonul a informat că ar fi „nepotrivit” şi prematur să comenteze ce se va întâmpla cu armele.
 
„Planificările sunt în desfăşurare şi se concentrează pe executarea unei retrageri controlate a forţelor, luând toate măsurile posibile pentru a asigura siguranţa trupelor noastre”, a declarat comandantul Sean Robertson, un purtător de cuvânt al Pentagonului.
 
Trump a anunţat săptămâna trecută retragerea completă a trupelor americane din Siria, determinându-l pe Secretarul Apărării, Jim Mattis, să îşi prezinte demisia.
 
Oficialii americani au informat că anunţul lui Trump i-a nemulţumit pe comandanţii americani, care văd decizia sa ca pe o trădare a miliţiei kurde YPG, care se luptă cu ISIS în nord-estul Siriei.
 
Turcia consideră YPG ca fiind o extensie a Partidului Poporului din Kurdistan (PKK), pe care îl consideră o grupare teroristă. Ankara a ameninţat că va lansa o ofensivă împotriva YPG.
 
Unul dintre oficiali a precizat că Washingtonul a asigurat YPG că vor primi arme de la SUA până când războiul cu ISIS va fi încheiat.
 
“Războiul nu s-a terminat, nu ne putem cere armele înapoi”, a declarat el.
 
Turcia a informat în trecut că armele furnizate YPG au ajuns în armele separatiştilor PKK din Turcia şi a descris furnizarea de arme către miliţile kurde ca fiind o ameninţare la securitatea ţării.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.